Sari la conținut

Copilul tău joacă jocuri video? Poate duce la o performanță cognitivă mai bună, spun ultimile studii

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Copilul tău joacă jocuri video? Spre deosebire de credința populară că jocul video este legat de probleme de sănătate mintală, un nou studiu a descoperit mai nou că poate fi asociat cu o performanță cognitivă mai bună la copii.

Copilul tău joacă jocuri video? Poate duce la o performanță cognitivă mai bună, spun ultimile studii

Studiul, publicat în JAMA Network Open, a constatat că cei care au raportat că joacă jocuri video trei ore pe zi sau mai mult au avut rezultate mai bune la testele de abilități cognitive care implică controlul impulsurilor și memoria de lucru, comparativ cu copiii care nu jucaseră niciodată jocuri video.

„Acest studiu se adaugă la înțelegerea noastră tot mai mare a asocierilor dintre jocurile video și dezvoltarea creierului”, a spus cercetătoarea Nora Volkow, de la Institutul Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA).

„Numeroase studii au legat jocurile video de probleme de comportament și de sănătate mintală. Acest studiu sugerează că pot exista și beneficii cognitive asociate cu această distracție populară, care merită investigate în continuare”, a adăugat Volkow.

Pentru studiu, echipa a analizat datele obținute atunci când copiii au intrat în Studiul ABCD la vârsta de 9 și 10 ani. Echipa de cercetare a examinat datele de sondaj, cognitive și imagistice ale creierului de la aproape 2.000 de participanți din cohorta mai mare de studiu.

Ei au împărțit acești copii în două grupuri, cei care au declarat că nu joacă jocuri video și cei care au spus că joacă jocuri video trei ore pe zi sau mai mult. Acest prag a fost selectat deoarece depășește regulile Academiei Americane de Pediatrie privind timpul de utilizare, care recomandă ca timpul de joc video să fie limitat la una până la două ore pe zi pentru copiii mai mari.

Copiii care joacă jocuri videode  trei sau mai multe ore pe zi au fost mai rapizi și mai preciși

Pentru fiecare grup, anchetatorii au evaluat performanța copiilor la două sarcini care reflectă capacitatea lor de a controla comportamentul impulsiv și de a memora informații, precum și activitatea creierului copiilor în timpul îndeplinirii sarcinilor.

  • Cercetătorii au descoperit că copiii care au raportat că joacă jocuri video de trei sau mai multe ore pe zi au fost mai rapizi și mai preciși în ambele sarcini cognitive decât cei care nu s-au jucat niciodată.

Ei au observat, de asemenea, că diferențele de funcție cognitivă observate între cele două grupuri au fost însoțite de diferențe în activitatea creierului. Analizele RMN funcționale de imagistică cerebrală au descoperit că copiii care s-au jucat cu jocuri video trei sau mai multe ore pe zi au prezentat o activitate cerebrală mai mare în regiunile creierului asociate cu atenția și memoria decât cei care nu s-au jucat niciodată.

În același timp, acei copii care au jucat cel puțin trei ore de jocuri video pe zi au arătat mai multă activitate cerebrală în regiunile frontale ale creierului, care sunt asociate cu sarcini mai solicitante din punct de vedere cognitiv și mai puțină activitate cerebrală în regiunile creierului legate de vedere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel