Sari la conținut

Un studiu arată că această vitamină protejează creierul împotriva „deteriorării cognitive”

DEMENTA este leziunea care rezulta din acumularea de proteine toxice in creier. Încă se depun eforturi pentru a identifica cauzele acesteia, în special pentru a putea fi îmbunătățite măsurile preventive. Descoperirile unui nou studiu au sugerat că vitamina K ar putea juca un rol cheie în prevenirea acestei afecțiuni.

Ratele demenței sunt pe cale să se înrăutățească în următorii câțiva ani, estimările afirmând prevalența globală la un nivel alarmant de 139 de milioane de oameni până în 2050. Predicțiile au stârnit anxietate în rândul comunităților medicale, care nu au găsit încă un remediu. Dar există dovezi că unii nutrienți ar putea întârzia, dacă nu ar putea proteja creierul împotriva acestei afecțiuni. Potrivit noilor descoperiri, vitamina K, care se găsește în legumele cu frunze verzi, previne declinul cognitiv.

Vitamina K este recunoscută în principal pentru rolul său în coagularea sângelui și în formarea oaselor, dar noi cercetări sugerează că poate avea și calități neuroprotectoare.

Potrivit Școlii de Sănătate Publică Harvard T.H Chan, vitamina K poate fi descompusă în două forme.

Tipul principal, găsit în legumele cu frunze verzi, se numește filochinonă, conform organismului de sănătate.

A doua formă de vitamina K, găsită în alimentele animale și fermentate, se numește menachinonă.

Un nou studiu pe rozătoare a arătat că nutrientul ar putea afecta abilitățile cognitive și poate avea capacitatea de a le îmbunătăți.

Descoperirile, prezentate la întâlnirea de Biologie Experimentală, s-au bazat pe un set de experimente efectuate pe șobolani.

Studiul de 17 luni a urmărit să stabilească efectele suplimentului de vitamina K menachinona-7, o formă de vitamina K2, asupra funcțiilor cognitive ale rozătoarelor.

Echipa a observat niveluri reduse de afectare cognitivă, depresie și anxietate la șobolanii care iau suplimente de vitamina K.

De asemenea, rozătoarele din acest grup au prezentat semne de îmbunătățire a memoriei spațiale și a capacității de învățare, au observat cercetătorii.

Profesorul Mohamed El-Sherbiny, autorul principal al studiului, a declarat pentru Medical News Today: „Procesul de îmbătrânire este asociat cu deteriorarea funcțiilor creierului.

Vitamina K este o vitamină naturală solubilă în grăsimi […] protejează creierul de dezvoltarea bolii Alzheimer”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel