joi, mai 28, 2020

Noul Coronavirus care a pus pe pauza o planeta intreaga are cateva semne foarte clare. Dupa infectare, esti bolnav de Covid-19 si simptomele nu intarzie sa apara, in cele mai multe cazuri.

COVID-19 inca suscita numeroase contradictii in lumea stiintifica. Dar ce se stie cu certitudine acum este modul in care noul coronavirus ataca organismul.

Cercetatorii sunt prinsi intr-o cursa contracronometru pentru dezvoltarea si testarea unui vaccin, precum si a unui tratament viabil. Incertitudinea poate naste temeri, dar vestea buna este ca, intr-un timp scurt de la izbucnirea pandemiei, expertii au reusit sa afle multe lucruri importante despre felul in care se raspandeste noul coronavirus si despre cum ataca organismul uman. Si cu cat stim mai multe despre adversar, cu atat ne putem apara mai bine.

Citește și:

Specialistii consultati de Refinery29 explica modul in care noul coronavirus se infiltreaza in celulele umane si de ce provoaca anumite simptome generale.

Cum patrunde virusul in organism?

Cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste, ea produce asa-numitele „picaturi respiratorii”, particule vizibile si invizibile de apa care contin mucus, saliva si pot contine si virusul. Acestea se raspandesc in preajma si pot fi inhalate de alte persoane sau pot ateriza pe haine ori pe obiectele din jur.

Citește și:

Cel mai des se transmite cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta in palme, apoi atinge o suprafata, cum ar fi usa frigiderului de la magazin.

Mai multe studii au aratat ca virusul poate supravietui cateva ore si chiar mai multe zile. Asta inseamna ca urmatoarea persoana care atinge usa frigiderului poate prelua virusul, iar daca isi atinge fata aceste picaturi ajung in contact cu membrana de mucus prin ochi, nas sau gura. Exact de asta are nevoie coronavirusul pentru a patrunde in corp.

Citește și:

Ajuns in organism, acesta se ataseaza de celule, explica Jane M. Orient, directorul executiv al Asociatiei Medicilor si Chirurgilor din America si presedintele ONG-ului Medicii pentru pregatirea in caz de dezastre.

Ce se intampla in corp este o invazie armata la nivel microscopic: virusul intra in fiecare celula, preia controlul asupra ei si incepe sa se multiplice. Apoi celula se rupe si moare, explica Jill Grimes, medic la UT Austin’s Student Health Services. Virusul intra apoi in sistemul sanguin si repeta procesul in celulele pe care le intalneste.

De ce apare tusea

Inca din primele zile ale pandemiei, tusea a fost identificata ca simptom clar al COVID-19. „Coronavirusul are tendinta de a se indrepta spre tractul respirator jos, spre plamani, spre alveolele pulmonare – mai mult decat o simpla raceala”, spune Dr. Orient. Tusea este raspunsul corpului la iritatia din plamani, arata el.

Citeste continuarea…

Parteneri