Sari la conținut

„Coronavirusul a scăpat dintr-un laborator!” Ce personalitate importantă a făcut această declarație șocantă? Ce a mai declarat acesta?

dintr-un laborator
Sursă foto: Regina Maria
Laborator

Dr. Robert Redfield, fostul director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat pentru CNN că crede că coronavirusul a scăpat inițial dintr-un laborator din Wuhan, China. Dar este prea devreme pentru a ști sigur și investigațiile sunt în curs de desfășurare.

Redfield a subliniat că nu implică „intenționalitate” și niciun om de știință credibil, inclusiv Redfield, nu crede că virusul a fost creat de om.

Totuși, comentariile lui Redfield au stârnit dezbateri. „Sunt de părere că etiologia cea mai probabilă a acestui agent patogen din Wuhan a fost dintr-un laborator … știți, a scăpat”, i-a spus Redfield doctorului CNJ Sanjay Gupta în timpul unui interviu înregistrat în ianuarie, pentru a fi difuzat în prime-time.

„Acum, alți oameni nu cred asta, e în regulă. Știința va descoperi în cele din urmă. Nu este neobișnuit ca agenții patogeni respiratori la care se lucrează în laborator să infecteze lucrătorul de laborator”.

El a adăugat: „Nu cred că acest lucru a venit într-un fel de la un liliac la un om. Și în acel moment, virusul a ajuns la om, a devenit unul dintre cei mai infecțioși viruși pe care îi cunoaștem în umanitate pentru transmiterea de la om la om. În mod normal, atunci când un agent patogen trece de la zoonotic la om, este nevoie de ceva timp pentru a-și da seama cum să devină din ce în ce mai eficient. ”

Redfield, un virolog care a condus CDC sub președintele Trump, a subliniat de mai multe ori că aceasta este doar părerea sa, nu un fapt dovedit. „Am voie să am opinii acum”, a spus el. „Cei mai mulți dintre noi, într-un laborator, când încercăm să creștem un virus, încercăm să-l ajutăm să crească mai bine, și mai bine, și mai bine, și mai bine, și mai bine, și mai bine, astfel încât să putem face experimente și să ne dăm seama despre evoluția lui”, a spus el despre teoria sa.

Redfield a mai spus că crede că virusul a început să se răspândească cu câteva luni mai devreme decât se credea – probabil din septembrie sau octombrie 2019, un interval de timp susținut aproximativ de cercetările recente. Acel timp suplimentar pe care virusul l-a petrecut circulând nedetectat ar putea explica modul în care a devenit „eficient” la transmisie – fără a fi „scurs” de la un laborator.

Dr. Anthony Fauci a răspuns comentariilor lui  Redfield într-o conferință publică și a sugerat că majoritatea oficialilor din domeniul sănătății publice nu sunt de acord. El a menționat că, dacă virusul ar fi scăpat dintr-un laborator, asta ar însemna că „a intrat în esență în populația umană exterioară deja bine adaptată la oameni”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: