luni, septembrie 27, 2021

Coronavirusul este cel mai fierbinte subiect la nivel mondial. Cât de mult trebuie să ne înspăimânte?

Noul virus are o perioadă de incubaţie ce poate să ajungă până la două săptămâni, „iar contagierea este posibilă în timpul perioadei de incubaţie”, ceea ce înseamnă că infectarea poate să aibă loc chiar şi înainte de apariţia simptomelor, precizează autoritățile medicale chineze.

„Nu cunoaştem deocamdată cu exactitate modul în care va evolua epidemia. Situaţia pe baza căreia ea se dezvoltă nu se află în întregime sub controlul nostru”, spune Li Bin, ministru adjunct al CNS.

Coronavirusul. Ce simptome prezintă

Simptomele coronavirusului sunt asemănătoare oricărei infecții a căilor respiratorii: nas care curge, tuse, dureri de gât și uneori febră.

De cele mai multe ori, nu vei ști că ai coronavirus sau gripă comună ori viroză. Sunt necesare teste de laborator, exudate faringiene și nazale, chiar și analize de sânge, însă rezultatul nu schimbă tratamentul, care în mod normal își arată eficiența în câteva zile, scrie site-ul de sănătate webmd.com.

Dacă coronavirusul se extinde în tractul respirator inferior, poate cauza pneumonie, mai ales la persoanele în vârstă, la cardiaci sau la cei cu un sistem imunitar precar.

Nu există deocamdată vaccin împotriva noului coronavirus Wuhan. Pentru a preveni infecția cu coronavirus trebuie aplicate aceleași măsuri de precauție ca în cazul gripelor comune.

Spălați-vă temeinic pe mâini, cu apă și săpun, dezinfectați-le cu soluții speciale. Nu duceți mâinile murdare la ochi, la nas sau la gură.

Evitați atingerile cu oamenii bolnavi. Medicii chiar au făcut un apel: nu mai dați mâna cu nimeni și nu vă mai pupați pe obraji. Evitați cât mai mult contactele sociale, locurile publice aglomerate. Alegeți plimbările în aer liber.

Coronavirusul se tratează tot așa cum se tratează răceala:

Odihnă multă, beți multe lichide, administrați antitermice și pastile de gât. Nu dați aspirină copiilor sau tinerilor până în 19 ani. Pentru ei alegeți ibuprofen.

Este utilă difuzarea uleiurilor esențiale sau doar un aparat de umidificare a aerului. Este important să vă prezentați la medic, acesta vă va recomanda tratamentul necesar.

Noul coronavirus apărut în China „nu este la fel de puternic” ca SARS, aflat la originea unei epidemii încheiate cu peste 750 de victime în 2002-2003, dar se dovedeşte a fi mai contagios, putând să se transmită înainte de apariţia simptomelor, au anunţat duminică mai mulţi oficiali chinezi de rang înalt din domeniul sănătăţii.

Ultimele stiri