vineri, februarie 3, 2023

Coronavirusul poate călători în creierul oamenilor prin celulele nervoase din nas, au arătat noi cercetări.

Cercetătorii au analizat țesutul post-mortem de la victimele COVID-19 și au reușit să capteze imagini cu microscop electronic ale particulelor de coronavirus în interiorul mucoasei olfactive, în partea superioară a cavității nazale.

Mai mult de unul din trei pacienți cu COVID-19 raportează simptome neurologice, inclusiv pierderea revelatoare a mirosului și a gustului.

Alți pacienți suferă de dureri de cap, oboseală, amețeli și greață, potrivit cercetătorilor de la Berlin Charité – Universitätsmedizin Berlin.

Te-ar mai interesa: Octavia Geamănu, după 8 de căsnicie: Marian nu m-a...

La unii pacienți, boala poate duce chiar la accident vascular cerebral sau alte afecțiuni grave.

Cercetătorii au studiat probe de țesut de la 33 de pacienți (vârsta medie de 72 de ani) care au murit fie la Charité, fie la Centrul Medical al Universității Göttingen după ce au contractat COVID-19.

Cercetătorii au analizat probe prelevate din mucoasa olfactivă a pacienților decedați și din patru regiuni diferite ale creierului.

Atât probele de țesut, cât și celulele distincte au fost testate pentru identificarea materialului genetic și a unei „proteine spike” care se găsește pe suprafața virusului, cunoscută oficial ca SARS-CoV-2.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă: Leșin, amețeală, confuzie, sau ve...

Mucoasa olfactivă a relevat cea mai mare încărcătură virală.

„Aceste date susțin noțiunea că SARS-CoV-2 este capabil să utilizeze mucoasa olfactivă ca port de intrare în creier”, a spus profesorul Frank Heppner.

„Odată ajuns în mucoasa olfactivă, virusul pare să utilizeze conexiuni neuroanatomice, precum nervul olfactiv, pentru a ajunge la creier.”

„Este important să subliniem, totuși, că pacienții cu COVID-19 implicați în acest studiu au avut ceea ce ar fi definit ca boală severă, aparținând acelui grup mic de pacienți la care boala se dovedește fatală.”

Te-ar mai interesa: Urolog: Apa care poate duce la apariția cancerului...

Prin urmare, nu este neapărat posibil să transferăm rezultatele studiului nostru în cazurile cu boală ușoară sau moderată.

Dr. Helena Radbruch a spus: „Datele noastre sugerează că virusul se deplasează de la celula nervoasă la o altă celulă nervoasă pentru a ajunge la creier”.

Cu toate acestea, este probabil ca virusul să fie transportat și prin vasele de sânge, deoarece dovezile virusului au fost găsite și în pereții vaselor de sânge din creier.

Te-ar mai interesa: Ce s-a întâmplat, de fapt, între Florin Piersic și...

SARS-CoV-2 este departe de singurul virus capabil să ajungă la creier pe aceste căi.

„Alte exemple includ virusul herpes simplex și virusul rabiei”, a spus dr. Radbruch.

Cercetătorii consideră că calea prin care virusul ajunge la creier ar putea oferi informații despre unele dintre simptomele pe care le provoacă.

Heppner a spus: „În ochii noștri, prezența SARS-CoV-2 în celulele nervoase ale mucoasei olfactive oferă o explicație bună pentru simptomele neurologice găsite la pacienții cu COVID-19, cum ar fi pierderea simțului mirosului sau gustului.

Te-ar mai interesa: Ai dureri articulare? Remediu minune care combate ...

„De asemenea, am găsit SARS-CoV-2 în zone ale creierului care controlează funcțiile vitale, cum ar fi respirația”

„Nu se poate exclude faptul că, la pacienții cu COVID-19 sever, prezența virusului în aceste zone ale creierului va avea un impact exacerbator asupra funcției respiratorii, adăugându-se la problemele de respirație cauzate de infecția cu plomb-SARS-CoV-2 .

„Probleme similare ar putea apărea în legătură cu funcția cardiovasculară.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private