Sari la conținut

Coronavirusul, scăpat din laborator? Un cercetător chinez a dezvăluit ce se afla în Institutul de Virologie din Wuhan când a izbucnit pandemia

Din cuprinsul articolului

Coronavirusul, scăpat din laborator? Pare să fie un scenariu plauzibil potrivit unui cercetător chinez care a declarat că laboratoarele au probleme de securitate și se pot întâmpla accidente. Mai ales că la Institutul de Virologie din Wuhan se studia un virus asemănător SARS-CoV-2 când a izbucnit pandemia. 

Alina Chan, cercetătoare la Harvard și MIT, spune că este de acord cu afirmația directorului OMS, potrivit căreia e puțin probabil ca virusul să fi scăpat din laborator.

Deși, Chan nu spune cu certitudine că asta s-a întâmplat, cercetătoarea sugerează că merită să analizăm mai îndeaproape ceea ce ea crede că este o explicație plauzibilă pentru pandemia de COVID-19.

„Este esențial să desfășurăm o investigație reală, una credibilă care nu este influențată politic” „În Wuhan, au existat versiuni timpurii ale virusului care nu au părut să treacă prin piața din Wuhan. Aceste versiuni au părut să fie precedente sau paralele cu cele din piață”, a spus Chan, adeptă a ipotezei virusului scăpat din laborator.

Coincidență sau nu?

„Vreau să fie foarte clar. Eu tot cred că acest comerț cu animale sălbatice este un scenariu plauzibil. Însă, mai cred că este esențial să desfășurăm o investigație reală, una credibilă care nu este influențată politic”, a adăugat Chan, citată de Futurism.

Principala problemă cu originea coronavirusului este faptul că e foarte greu de explicat modul în care un coronavirus care ar fi apărut în lilieci de la sute de kilometri depărtare a reușit să ajungă în Wuhan.

Însă, Institutul de Virologie din Wuhan avea un program prin care oamenii de știință călătoreau pentru a colecta mostre pentru analize în laborator. Având în vedere că institutul studia o rudă genetică apropiată a coronavirusului la acea vremea, Chan crede că este o coincidență care merită analizată mai atent.

„Laboratoarele din toată lumea au probleme de siguranță și nu este clar câte accidente au loc în laboratoare în fiecare an. Însă aceste procese au într-adevăr accidente”, a adăugat Chan.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel