Sari la conținut

Primele concluzii ale Corpului de Control a Ministerului Sănătății la Spitalul Pantelimon unde au murit 20 de pacienți la ATI

Spitalul Sfantul-Pantelimon Bucuresti
Sursă foto: Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon
Ancheta finala la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon

Inspectoratul Ministerului Sănătății a concluzionat, în urma acuzațiilor privind decesul a 17 pacienți din Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon” din cauza presupusei reduceri a dozei de Noradrenalină, că „plângerile făcute de angajații spitalului se bazează pe o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele implicate”.

La rândul său, comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București nu a identificat „nicio abatere profesională”. Aceștia subliniază că toate protocoalele și procedurile terapeutice au fost respectate cu strictețe și că datele apărute în presă provin dintr-o stare conflictuală continuă atât în cadrul conducerii spitalului, cât și în cadrul Secției de Terapie Intensivă.

Redăm mai jos integral comunicatul Ministerului:

”Urmare a dispoziției ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în perioada 12-16 aprilie 2024, o echipă de control a Ministerului Sănătății a efectuat verificări la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

sursa foto: Facebook

În urma verificărilor, echipa de control a constatat următoarele:

1. Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.

2. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

3. În legătură cu informația apărută în mass-media privitor la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea ativității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare.

Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folosiți un număr de 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.

Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate.

Totodată, menționăm că de la demararea testelor și până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste.

Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum și cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unității de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au pus la dispoziția unității de Parchet toate datele și documentele solicitate de către aceasta.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel