luni, iunie 27, 2022

Dezvoltarea coșmarurilor mai târziu în viață ar putea fi un semn precoce al bolii Parkinson, potrivit unor noi cercetări la bărbați în vârstă.

Visele tulburătoare au fost de multă vreme asociate cu boala neurologică, în special în rândul bărbaților, dar acesta este primul studiu care investighează dacă aceste simptome sunt un avertisment al bolii Parkinson sau un produs secundar al afecțiunii, potrivit Science Alert.

Te-ar mai interesa: Doliu în presa din România. A fost găsită moartă î...

Urmărind starea de sănătate a 3.818 de bărbați în vârstă cu funcționare tipică a creierului timp de 12 ani, cercetătorii au descoperit că cei care au experimentat coșmaruri frecvente aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson.

Cele mai multe dintre diagnostice au apărut în primii cinci ani de studiu.

Rezultatele sugerează că adulții în vârstă ar putea fi testați pentru Parkinson, întrebându-i despre conținutul viselor lor. Intervențiile timpurii ar putea fi apoi utilizate pentru a ajuta la oprirea posibilei apariții a simptomelor fizice, cum ar fi tremor, rigiditate și încetinire.

Te-ar mai interesa: Durerea în această zonă a abdomenului, un posibil ...

Una dintre cele mai mari provocări ale bolii Parkinson este diagnosticarea precoce. Până când majoritatea oamenilor își dau seama că au boala, au pierdut deja între 60 și 80 la sută din neuronii care eliberează dopamină din o parte a trunchiului lor cerebral.

În plus, un studiu anterior al aceluiași cercetător a descoperit că pacienții cu vise supărătoare au de cinci ori mai multe șanse de a prezenta o progresie rapidă a bolii.

Te-ar mai interesa: Horoscopul săptămânii 27 iunie-3 iulie. Săptămână ...

„Deși poate fi cu adevărat benefic să se diagnosticheze precoce boala Parkinson, există foarte puțini indicatori de risc și mulți dintre aceștia necesită teste spitalicești costisitoare sau sunt foarte frecvente și nespecifice, cum ar fi diabetul”, explică neurologul Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham din Regatul Unit.

„Deși trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în acest domeniu, identificarea semnificației viselor urâte și a coșmarurilor ar putea indica faptul că persoanele care experimentează schimbări în visele lor la o vârstă mai înaintată – fără niciun declanșator evident – ar trebui să solicite sfatul medicului”.

Te-ar mai interesa: Ingredientul care răspândește cancerul în corp. Me...

Legătura dintre somn și boala Parkinson este una pe care cercetătorii o investighează de câțiva ani.

Aproximativ un sfert dintre pacienții cu Parkinson raportează vise dureroase frecvente din momentul diagnosticării, iar unii raportează că au avut vise urâte cu până la 10 ani înainte de a fi diagnosticați.

Studiile anterioare sugerează că persoanele cu boala Parkinson au de patru ori mai multe șanse de a experimenta coșmaruri frecvente decât cele din populația generală.

Te-ar mai interesa: Cum poate fi regenerată inima după un infarct...

Pacienții cu Parkinson au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta tulburări de somn cu mișcarea rapidă a ochilor, care fac ca visele să fie recreate fizic în timpul nopții.

Cu toate acestea, până acum, nu a fost clar dacă aceste simptome au fost un produs secundar al Parkinsonului sau al prodromului, care este termenul pe care oamenii de știință îl folosesc pentru simptomele minore care apar înainte ca simptomele majore să apară la fața locului.

Cercetarea actuală ajută la clarificarea acestei distincții prin urmărirea unui eșantion mare de bărbați în vârstă de peste un deceniu.

În cadrul studiului, participanții cu vise stresante frecvente auto-raportate au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta Parkinson în decurs de 12 ani.

Mai mult decât atât, în primii patru ani ai studiului, visele tulburătoare frecvente au fost asociate cu o creștere de șase ori a riscului de a dezvolta boala neurologică.

Fără cercetări suplimentare pentru măsurarea activității creierului în timpul somnului, este greu de spus ce se întâmplă la nivel biologic la pacienții cu Parkinson care suferă de coșmaruri.

Bărbații cu Parkinson tind să aibă vise mai tulburătoare decât femeile cu Parkinson, dar de ce este aceasta rămâne neclar.

O ipoteză este că debutul tardiv al coșmarurilor este un semn precoce al neurodegenerării la unii bărbați.

Femeile sunt mult mai predispuse să experimenteze coșmaruri obișnuite la începutul vieții, dar după vârsta de 65 de ani, bărbații încep să ajungă din urmă.

Poate că ceva se schimbă în cortexul frontal, care reglează emoțiile în timpul somnului, pe măsură ce creierul masculin îmbătrânește.

Cercetătorii intenționează acum să folosească electroencefalografia pentru a-și da seama care ar putea fi acel ceva.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private