Sari la conținut

Îți plac sucurile de detox? Acest suc în special este dăunător sănătății! Provoacă diabet!

Avocații pentru sucurile de detox susțin că dieta de „detoxifiere” are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea în greutate și îmbunătățirea nivelului de energie. Dar cât de sănătoase sunt cu adevărat?Am discutat cu mai mulți nutriționiști pentru a afla.

O curățare cu suc este o dietă în care nu consumați decât sucuri care conțin legume, fructe și alte produse sănătoase, cum ar fi nucile caju.

„Este vorba de a vă inunda sistemul cu o abundență de nutrienți incredibili”, susține Kara Rosen, fondatorul unui brand de sucuri numit Plenish.

„La o curățare, te abții de la a mânca alimente solide, dar este vorba și de celălalt lucru pe care nu îl introduci în corpul tău (cafea, zahăr, alcool și stimulente) și să te hidratezi mult”, a adăugat ea.

Se spune că beneficiile dietei sunt numeroase. Jenny Hardwick, nutriționist la Plenish, susține că dieta poate „ajuta nivelul de energie”, ajută la pierderea în greutate și la balonare. Dar alți nutriționiști sunt sceptici.

Într-un interviu pentru publicația Express.co.uk, unii nutriționiști au contestat ideea că sucul „detoxifică” organismul și cred că poate chiar „să dăuneze sănătății”.

Rachel Clarkson, un dietetician și nutriționist revizuit și fondator al The DNA Dietician, a spus: „Corpul uman are un sistem complex de detoxifiere în ficat, rinichi, plămâni și chiar piele, care curăță în mod constant organismul, eliminând toxine și detoxificându-l de orice materiale nedorite 24 de ore pe zi.

Nici o cantitate de suc de băut nu va ajuta cu acest proces. Din păcate, curățările cu suc nu au dovezi științifice care să susțină utilizarea lor și sunt doar afirmații de marketing și de bunăstare pseudoștiințifice.”

Potrivit unor nutriționiști, pe lângă faptul că au puține dovezi care să arate că elimină toxinele din organism, curățarea cu suc este dăunătoare scăderii în greutate pe termen lung. Studiile au legat chiar și curățarea cu suc de un risc mai mare de diabet.

„În mod ironic, dacă luăm în mod constant un număr mare de suplimente pe bază de plante  poate ajunge să ne afecteze sănătatea”, a spus Tamra Willner, nutriționist pentru brandul de sănătate partener al NHS, Second Nature.

Ea adaugă: „Deoarece dietele de detoxifiere constau în principal din sucuri, fructe și legume, lipsa de proteine va duce la pierderea mușchilor.

„Așadar, în timp ce ați slăbit în general (ceea ce pare bine la suprafață), ați pierdut și masa musculară (ceea ce este rău). Acest lucru vă va reduce metabolismul pe termen lung, ceea ce înseamnă că veți arde mai puține calorii în repaus.

„Scopul pierderii în greutate este de a reduce grăsimea corporală, menținând în același timp nivelul muscular.”

Un studiu publicat în august 2013 în revista British Medical a constatat că consumul de suc de fructe a fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2. Consumul de fructe întregi, cum ar fi afine, mere și struguri, pe de altă parte, a fost asociat cu un risc redus.

„De asemenea, curățările cu suc nu conțin proteine sau fibre, ceea ce poate duce la pierderea masei musculare și la creșteri uriașe ale zahărului din sânge, dacă sucul este predominant fructe”, a explicat Clarkson de la The DNA Dietician.

„Această creștere a zahărului din sânge este urmată rapid de o scădere a nivelului de zahăr din sânge, făcându-vă poftă de zahăr, ceea ce crește senzația de iritabilitate și foame și scade energia și concentrarea.”

În plus, potrivit lui Clarkson, acestea pot duce, de asemenea, la epuizarea nutriției, deoarece organismul nu poate absorbi multe vitamine din cauza lipsei de grăsime din sucuri.

„Vitaminele solubile în grăsimi găsite în alimente (A, E, K și D) nu pot fi absorbite de organism atunci când sunteți la o curățare cu suc, din cauza lipsei de grăsime din sucuri”, a spus ea.

Dar, în timp ce o curățare cu suc ar putea să nu fie sănătoasă în sine, ideea de a reduce consumul de alimente nesănătoase este.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel