Sari la conținut

Cum a afectat pandemia de COVID-19 maternitățile: e nevoie de mai multe incubatoare, de personal și de medici

maternitățile

Maternitățile în pandemie – Criza covid-19 se resimte și la nivelul maternităților, unde medicii neonatologi solicită suplimentare cu echipamente medicale, în special în secțiile de Terapie Intensivă. În contextul pandemic, necesarul de incubatoare închise este în creștere, acestea fiind singurele mijloace de izolare a nou-născuților.

Pandemia a pus presiune și a scos la iveală un sistem medical insuficient dotat și cu discrepanțe majore între județe.

În acest context, în cursul zilei de ieri, Organizația Salvați Copiii România a organizat o dezbatere online la care au participat medici și decidenți din întreaga țară.

Cu privire la harta mortalității infantile, se observă decalaje majore între județe, acestea fiind cauzate de gradul de dotare a maternităților și a secțiilor de terapie intensivă.

În fruntea acestui top dramatic este județul Tulcea, unde rata mortalității infantile este de cinci ori mai mare față de municipiul București, unde sunt concentrate mai multe maternități de gradul trei.

maternitățile

Județele unde mor cei mai mulți copii sub un an, raportat la mia de copii născuți vii (*date INS provizorii, pentru anul 2019):

Tulcea – 15,6 la mia de copii născuți vii
Mehedinți – 11,7‰
Constanța – 9,5‰
Vrancea – 9.3‰
Mureș – 9.0‰

Citeste si:

Harghita –8.6‰

Bacău  8.6‰

Unde sunt salvați cei mai mulți nou-născuți – rata mortalității infantile

București- 2,8‰
Ilfov – 3,5‰
Iași – 3,6‰
Dâmbovița – 3,6‰
Covasna – 4,4‰

MATERNITĂȚILE ÎN PANDEMIE: NEVOIE CRESCUTĂ DE INCUBATOARE

Într-o statistică realizată de Salvați Copiii efectuată pe 17 maternități din țară, s-a putut observa, că de la începutul pandemiei, s-au născut 56.172 de copii, dintre care 3.548 prematuri, ceea ce înseamnă o rată a prematurității de 6,30%. Au fost cazuri în care un nou-născut prematur a necesitat îngrijire în terapie intensivă neonatală timp de câteva luni, ocupând astfel unul dintre incubatoarele maternității.

”Suntem într-un nou moment de presiune asupra sistemului medical și trebuie să ne concentrăm eforturile pentru întărirea spitalelor, pentru ca medicii să aibă la dispoziție aparatură performantă. Este dificil pentru un medic să știe că viața unui nou-născut depinde de un incubator care e ocupat de un alt prematur, care, și el, luptă pentru viață”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Până la finalul lunii decembrie, este imperativă dotarea altor 20 de secții de terapie intensivă, neonatologie și pediatrie, cu peste 4.700 de echipamente medicale și materiale de protecție în valoare estimată de peste 400.000 euro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.