miercuri, iulie 28, 2021

Care sunt factorii de risc în manifestarea de lungă durată cu Covid-19? Noile studii arată cum se manifestă o formă de lungă durată a infectării, din ce cauze și care sunt riscurile.

Cercetările arată

că femeile și persoanele care au manifestat mai multe simptome specifice infecției cu Covid-19 vor prezenta o formă de lungă durată a simptomelor.

Noul studiu al King’s College London se bazează pe informațiile din aplicația COVID Symptom Study. Conform aplicației, o persoană din 20 este mai predispusă la simptome îndelungate. Acestea se manifestă pentru 8 săptămâni, sau chiar mai mult, numindu-se Covid pe termen lung.

În prezent, specialiștii au identificat factorii de risc, oferind o perspectivă a persoanelor care sunt mai predispuse acestei afecțiuni.

A avea mai mult de 5 simptome diferite

în prima săptămână a infectării a reprezentat un factor cheie în cercetare. Durerea de cap, oboseala, alterarea gustului sau a mirosului, febra și tusea persistentă sunt cele mai frecvente simptome Covid-19, conform persoanelor care au reportat aplicației. Alte posibile simptome includ  iritații ale pielii, diaree și vărsături.

Femeile sub 50 de ani sunt cu 50% mai predispuse să manifeste o formă de lungă durată a virusului, spre deosebire de bărbați. Cu toate acestea, diferența dintre sexe nu a fost semnalată la categorii de vârstă mai înaintată. În ansamblu, șansa de a fi afectat de o formă

de lungă durată crește odată cu vârsta. Forma îndelungată afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Aceasta crește cu până la 22% la persoanele de peste 70 de ani.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea persoanelor s-au recuperat după cel mult 11 zile. Totuși, o persoană din 10 a manifestat simptome pe o perioadă de cel puțin 4 săptămîni. De asemenea, aproximativ o persoană din 20 manifestă simptome pentru 8 săptămâni, în vreme ce 0 persoană din 50 încă manifestă simptome după 12 săptămâni de la infectare.

”Covid-19 este o afecțiune ușoară

pentru majoritatea persoanelor. Totuși, pentru o persoană din 50, simptomele persistă mai mult de 12 săptămâni. Astfel, pe lângă temerile deceselor, trebuie să ne facem griji și pentru forma de lungă durată a virusului, dacă nu reușim să ținem pandemia sub control cât mai curând”, precizează Tim Spector, liderul COVID Symptom Study și profesor al King’s College London.

Ultimele stiri

Parteneri