Sari la conținut

Covid-19. Cum se manifestă infectarea de lungă durată?

Care sunt factorii de risc în manifestarea de lungă durată cu Covid-19? Noile studii arată cum se manifestă o formă de lungă durată a infectării, din ce cauze și care sunt riscurile.

Cercetările arată că femeile și persoanele care au manifestat mai multe simptome specifice infecției cu Covid-19 vor prezenta o formă de lungă durată a simptomelor.

Noul studiu al King’s College London se bazează pe informațiile din aplicația COVID Symptom Study. Conform aplicației, o persoană din 20 este mai predispusă la simptome îndelungate. Acestea se manifestă pentru 8 săptămâni, sau chiar mai mult, numindu-se Covid pe termen lung.

În prezent, specialiștii au identificat factorii de risc, oferind o perspectivă a persoanelor care sunt mai predispuse acestei afecțiuni.

A avea mai mult de 5 simptome diferite în prima săptămână a infectării a reprezentat un factor cheie în cercetare. Durerea de cap, oboseala, alterarea gustului sau a mirosului, febra și tusea persistentă sunt cele mai frecvente simptome Covid-19, conform persoanelor care au reportat aplicației. Alte posibile simptome includ  iritații ale pielii, diaree și vărsături.

Femeile sub 50 de ani sunt cu 50% mai predispuse să manifeste o formă de lungă durată a virusului, spre deosebire de bărbați. Cu toate acestea, diferența dintre sexe nu a fost semnalată la categorii de vârstă mai înaintată. În ansamblu, șansa de a fi afectat de o formă de lungă durată crește odată cu vârsta. Forma îndelungată afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Aceasta crește cu până la 22% la persoanele de peste 70 de ani.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea persoanelor s-au recuperat după cel mult 11 zile. Totuși, o persoană din 10 a manifestat simptome pe o perioadă de cel puțin 4 săptămîni. De asemenea, aproximativ o persoană din 20 manifestă simptome pentru 8 săptămâni, în vreme ce 0 persoană din 50 încă manifestă simptome după 12 săptămâni de la infectare.

”Covid-19 este o afecțiune ușoară pentru majoritatea persoanelor. Totuși, pentru o persoană din 50, simptomele persistă mai mult de 12 săptămâni. Astfel, pe lângă temerile deceselor, trebuie să ne facem griji și pentru forma de lungă durată a virusului, dacă nu reușim să ținem pandemia sub control cât mai curând”, precizează Tim Spector, liderul COVID Symptom Study și profesor al King’s College London.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel