Sari la conținut

COVID-19: Experții abordează 6 mituri recente despre virus

tratamentul

Experții dezbat miturile care s-au născut în jurul covid-19.

În această articol, am cerut experților noștri rezidenți să descopere unele dintre cele mai recente zvonuri, mituri și jumătăți de adevăruri care înconjoară pandemia COVID-19 în curs.

Toate datele și statisticile se bazează pe date disponibile publicului în momentul publicării.

Pe măsură ce impactul COVID-19 progresează, iar înțelegerea noastră a bolii și a cauzelor sale se îmbunătățește, forma discuției online s-a schimbat.

Așadar, la aproape 11 luni de pandemie în 2020, am cerut experților noștri din domeniul medical, din nou, să revizuiască decalajul dintre adevăr și ficțiune. Le-am cerut să abordeze noi mituri care au apărut abia recent și neînțelegerile persistente care încă circulă.

Răspunsurile de mai jos cuprind un efort combinat de la următorii experți Healthline:

  • E Hanh Le, director medical
  • Lindsay Slowiczek, Manager pentru integritatea conținutului de medicamente
  • Jenny Yu, Senior Manager de Integritate Medicală

 

  1. În Statele Unite, cazurile COVID-19 cresc, dar rata mortalității este relativ scăzută – acest lucru înseamnă că virusul este mai puțin mortal și nu ar trebui să ne facem griji

Ratele cazurilor de infecție, ratele de spitalizare și ratele de deces se urmăresc adesea. De exemplu, pe măsură ce unul urcă, și ceilalți cresc. Cu toate acestea, nu este întotdeauna cazul.

Multe depind de starea generală de sănătate a oamenilor din comunitate, de cât de repede și pe larg au putut accesa testarea și tratamentul bolii și de cât de pregătite sunt comunitățile pentru a face față celor mai grave cazuri.

În multe zone, am văzut un număr mare de cazuri, dar o rată scăzută a mortalității. Explicația probabilă este legată de faptul că oamenii din comunitate au acces mai bun la testare, ceea ce crește numărul cazurilor și la tratamente, care scade ratele de deces.

Când pandemia COVID-19 a sosit pentru prima dată în SUA, foarte puține comunități aveau teste disponibile. Acum, testarea este mai accesibilă, plus că știm mult mai multe despre virus, deci suntem capabili să îl tratăm mai bine, prevenind cazurile severe care ar duce la moarte.

  1. Mortalitatea virusului a fost supraevaluată

Cu orice eveniment care se dezvoltă rapid, în special unul care are un astfel de impact global, poate fi dificil să se determine cât de mortală este cu adevărat boala. Când vine vorba de asta, este greu să ne înconjurăm cu statisticile oficiale, cum ar fi ratele cazurilor, numărul spitalizărilor și rata deceselor, atunci când acestea sunt de ordinul milioanelor.

Ce altă afecțiune știam în medicina clinică în care petrecerea timpului într-o cameră mică cu o persoană cu o infecție timp de doar câteva minute ar putea duce la o infecție care ar putea determina spitalizarea și utilizarea unui ventilator?

Înainte de COVID-19, aș fi spus meningită, pneumonie, gripă etc. Și, ca atare, majoritatea medicilor nu ar ignora niciodată cât de mult pot afecta boli ca meningita, pneumonia sau gripa.

Ce alte boli infecțioase știm despre acestea care au dus la peste 38 de milioane de cazuri la nivel mondial, cu peste 1 milion de decese pe parcursul a 8 luni?

În epoca noastră modernă, cu medicamentele și tehnologia pe care o avem, nici Ebola, gripa porcină sau gripa aviară nu puteau împiedica lumea să se oprească în modul în care COVID-19 o face acum.

Suntem foarte norocoși că virusul SARS-CoV-2 nu ucide pe toți cei care au avut infecția, dar prin majoritatea măsurilor de date, medicii ca mine nu subestimează cât de mortal a fost deja sau cât de mortal poate continua să fie dacă nu suntem sârguincioși și conștiincioși cu privire la protejarea noastră, a celor dragi și a celorlalți din comunitatea noastră.

  1. Este doar o gripă mai severă

Unele persoane care au dezvoltat COVID-19 au fost norocoase deoarece fie nu au observat simptome, fie au prezentat doar simptome ușoare.

Cu toate acestea, să spunem, ca o declarație generală, că COVID-19 este la fel ca o gripă mai severă este periculos de inexact, deoarece sunt sute de mii de oameni care au murit de covid-19.

  1. Ne apropiem de imunitatea colectivă

Imunitatea colectivă este atunci când majoritatea oamenilor sunt imuni la o boală, astfel încât răspândirea este puțin probabilă. Imunitatea colectivă poate fi atinsă fie prin vaccinare, fie prin infecție naturală.

În total, 70% din populația generală (aproximativ 200 de milioane de oameni) va trebui să se recupereze din COVID-19 pentru a obține imunitatea colectivă. Cu toate acestea, acest lucru este condiționat de faptul dacă imunitatea COVID-19 este de lungă durată.

  1. Distanțarea fizică ne face sistemul imunitar mai slab

Distanțarea fizică este necesară pentru a reduce riscul transmiterii unei boli. De fapt, folosim distanțarea fizică de generații (dacă nu de mii de ani ca rasă umană) pentru a preveni răspândirea bolilor.

Cercetările au demonstrat, de asemenea, că putem ajuta sistemul nostru imunitar să lupte mai bine împotriva infecțiilor prin tehnici controlate, cum ar fi vaccinarea, care are mai mult succes decât să permită sistemului nostru imunitar să întâmpine boli într-un mod necontrolat prin expunere personală aleatorie.

  1. COVID-19 este cauzat sau exacerbat de tehnologia 5G

5G este a cincea generație de tehnologie standard pentru rețelele celulare în bandă largă. Este un tip de undă radio care este digitalizată, deci îmbunătățește transmisia și capacitatea datelor.

Nu există dovezi care să sugereze o relație cauză-efect între undele radio, frecvențele acestora și transmisia virală.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: