Sari la conținut

COVID-19 pe înțelesul copiilor. Cum le explicăm copiilor schimbările impuse de coronavirus?

COVID-19 pe înțelesul copiilor

Noile schimbări  impuse de coronavirus, nu au afectat doar adulții, ci și copii deopotrivă. De aceea este important să explicăm că înseamnă COVID-19 pe înțelesul copiilor.  Rutina zilnică, izolarea și incertutidea pot duce la depresie, anxietate și singuritate chiar și în cazul copiilor.

COVID-19 pe înțelesul copiilor

Cum începem discuția cu privire la COVID-19?

Înainte de a purta orice discuție cu copilul tău, este extrem de importat să fii cât mai bine informat. Informează-te doar din surse oficiale. Recomandat ar fi ca discuția să aibă loc la cină, într-un moment în care toți membrii familiei sunt prezenți la masă, iar atmosfera este una relaxantă. Întreabă-ți micuțul despre ce știe la acest moment despre noul virus și încurajează-l să pună cât mai multe întrebări. Încearcă pe cât posibil să oferi explicații pe înțelesul tuturor. Încurajează-ți micuțul să își exprime sentimentele, subliniind că este absolut normal ca uneori să se simtă anxios – acest lucru se întâmplă chiar și în rândul adulților.

Ce ar trebui să le spui copiilor despre COVID-19?

Înainte de orice, definește-le ce este COVID-19. Sar-CoV-2 este un virus care îmbolnăvește organismul uman. Persoanele infectate cu acest virus se pot confrunta cu stări de tuse, dificulăți de respirație și febră.  Este important să le spui, că la unii oameni, în special la copii, virusul se manifestă diferit și se poate resimți ca o simplă răceală.

Ajută-i să înțeleagă cum se răspândește virusul COVID-19. Copii, ca și adulții, au dreptul la informații veridice despre ceea ce se întâmplă în lume, iar rolul adultului este să îi explice pe înțelesul lui aceste aspecte.  Pentru a putea înțelege mai bine, trebuie să le explicăm copiilor că virusul poate pătrunde în organism când ne atingem nasul, gura sau ochii, în special când suntem neigenizați. De aici și importanța de a ne spăla foarte des pe mâini. Copii trebuie să știe și că atunci când un alt copil tușește sau strănută la o distanță mică, acestă din urmă poate răspândi virusul.

Pentru a aduce și o nouă pozitivă acestei situații, explică-le copiilor, că doctorii și experții din întreaga lume lucrează pentru a găsi soluții în vederea stopării răspândirii virusului.

Cum îi învătăm pe copii să se protejeze?

  • Având în vedere că în această perioadă grădinițele și școlile sunt închise, trebuie să îți înveți micuțul să își dezinfecteze obiectele și suprafețele pe care le atingeți frecvent. Cu această ocazie îi poți explica de ce este atât de important ca în această perioadă să rămâneți acasă.
  • Învață-l să se spele corect pe mâini și să facă acest proces cât mai des.
  • Este foarte important să îl înveți cum să își ștergă corect nasul și de ce trebuie să ducă imediat șervețelul la coș.
  • Adoptați o dietă alimentară echilibrată.

Cum îi ajutăm pe copii să rămână pozitivi în această perioadă?

  • Păstrați o rutină zilnică. Este important ca un copil să aibă o rutină zilnică privind activitatea de învățare, orele de masă, orele de joacă, orele de somn. Prin această rutină, poți avea controlul asupra activităților.
  • Fii creativ. Implică-i pe copii în cât mai multe activități: pregătirea unei mese împreună, vizionarea unui film, realizarea unui joc de puzzle, curățenie etc.
  • Socializează cu persoanele dragi pe cale virtuală. Copilul trebuie să îi vadă pe cei apropiați și să mențină contactul cu ei. Acest lucru este valabil deopotrivă și la adulți.
  • Limitează accesul la știri.
  • Apelează la ajutor specializat atunci când situația o cere.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel