marți, noiembrie 24, 2020
Alecu Carmen

COVID-19. Poate fi transmis virusul și după vaccinare?

Conform specialiștilor, un vaccin nu ar putea împiedica 100% transmiterea în continuare a bolii, dacă cei care se vaccinează rămân în continuare potențiali purtători ai virusului. Aceștia avertizează că există în continuare acest risc, deși nu i s-a acordat atenție. Mai ales după ce oamenii au jubilat la aflarea veștii despre vaccinul salvator de la Pfizer și BioNTech.

Pentru ca vaccinul anti-covid să aibă eficiență maximă, ideal ar fi ca toți oamenii să fie vaccinați, în același timp. Altfel, la început, când doar unii oameni sunt protejați, ei ar putea răspândi în mod involuntar boala la persoanele care sunt încă vulnerabile. Persoanele vaccinate ar putea să nu mai poarte măști sau să se distanțeze, deoarece nu mai sunt ele însele expuse riscului. S-ar putea totuși să aibă virusul SARS-CoV-2, chiar dacă nu se mai îmbolnăvesc de el.

Încă nu se știe sigur dacă persoanele imunizate pot răspândi virusuri infecțioase sau nu. Pfizer și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor nu au răspuns la solicitările specialiștilor de a comenta pe această temă, conform bloomberg.com.

COVID-19. Poate fi transmis virusul și după vaccinare?

Vaccinul Pfizer-BioNTech și altele ar putea oferi doar imunitate funcțională. Acest lucru presupune că oamenii ar fi protejați de boala integrală. Dar nu vor înceta să poarte și virusul. Imunitatea funcțională poate fi, de asemenea, ceea ce oamenii obțin din infectarea cu boala însăși. Îl pot contracta din nou, dar vor avea mai puține simptome, în cazul în care vor avea măcar simptome. Se știe deja că persoanele asimptomatice pot răspândi Covid-19. Aceasta este de fapt una dintre cele mai îngrijorătoare caracteristici ale sale.

Jason Gale de la Bloomberg a discutat subiectul cu Paul Griffin, profesor de Medicină în Australia, care se ocupă și cu investigarea a 4 vaccinuri – altele decât Pfizer-BioNTech.

Concluzia sa a fost că oamenii vaccinați pot transmite virusul dacă tușesc și strănută, fără să mai acorde atenție măsurilor de prevenție.

În concluzie, un vaccin poate opri răspândirea Covid-19, în condițiile potrivite. Dar dacă oamenii care s-au vaccinat renunță la protejarea lor și a celor din jur, e foarte posibil să continue răspândirea virusului.

Parteneri