sâmbătă, iulie 24, 2021

Cu ce e diferit vaccinul Pfizer anti-Covid față de alte vaccinuri. Tehnologia nu a mai fost folosită până acum

Pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina anti-Covid în siguranță.

Vaccin Covid. Vaccinul anti-Covid-19, produs de Pfizer care a dovedit, în studii, o eficiență de 90% folosește o tehnologie nouă, cu totul diferită de vaccinurile clasice. Acesta nu folosește un virus

inactivat sau o secvență a lui. De data aceasta, lucrurile stau altfel.

Vaccinul Pfizer, bazat pe o nouă tehnologie  foloseşte ARN mesager de sinteză pentru a activa sistemul imunitar împotriva noului coronavirus. Această tehnologie nu a mai folosită, până acum, la oameni.

Octavian Voiculescu, cercetător în genetică la Cambridge, a explicat la Digi24 care este tehnologia folosită în acest vaccin:

„Ne închipuim că virusul este un fel de intrus, un impostor. Treaba unui vaccin este să-mi dea un portret-robot al virusului. Un vaccin clasic, mă desenează așa cum sunt, cu cap și corp, dar vaccinurile

noi sunt mai bune pentru că desenează foarte precis doar capul, fiindcă numai de chip mă folosesc, până la urmă, ca să mă dau drept impostor.

Vaccin Covid

Deci, informația pe care o conțin vaccinurile noi – și cele de la Moderna și BioNTech, și cele cu adenovirus, precum cel de la Oxford – este o descriere foarte precisă a chipului, ceea ce este foarte avantajos în cazul coronavirusului, care vine cu unele probleme precum furtunile de citokine, deci e foarte avantajos să producem anticorpi pentru proteina spike, de pildă, anticorpi locali, care împiedică virusul să se lege

de receptori, și nu anticorpi pentru restul corpului virusului sau intrusului, care poate să favorizeze apariția furtunii de citokine”, a explicat cercetătorul.

„Nu mi-au decupat pur și simplu chipul dintr-o poză, ci l-au recompus din pixeli, cum ar veni, fiindcă avantajul în ziua de azi este că știm virusul, e secvenționat întregul genom și putem să-l manipulăm, să reproducem bucăți din el. E, dacă vreți, o imagine digitalizată foarte precisă, nu e un sketch, așa, făcut artistic”, și-a încheiat Octavian Voiculescu descrierea plastică a vaccinului.

Cât durează imunitatea la Covid-19?

Rata

de eficiență de 90% a fost calculată la șapte zile după ce voluntarii au primit a doua doză de vaccin, dar este posibil ca aceste rezultate să se schimbe pe măsură ce datele sunt colectate pe termen lung.

În general, pentru a stabili cât durează imunitatea, vor fi necesare studii ulterioare pentru a detecta nivelurile ambelor tipuri de răspunsuri imune – anticorpi și celule T – precum și orice risc de expunere repetată

Ultimele stiri

Parteneri