Sari la conținut

COVID-19 poate provoca erupții cutanate ciudate. Iată la ce trebuie să fii atent

COVID-19 poate provoca erupții cutanate ciudate. Iată la ce trebuie să fii atent.

După un an de la apariția pandemiei de coronavirus, se știe deja că cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, tusea uscată și pierderea simțului gustului și a mirosului. Alte semne care se văd frecvent includ dureri de cap, dureri musculare și articulare, congestie nazală și oboseală.

COVID-19 poate provoca erupții cutanate ciudate

Cu toate că, în cazul infectării cu Covid, erupțiile de diferite forme au fost raportate mai rar, asta nu înseamnă că nu nu există și asemenea simptome.

Un studiu recent a constatat că:

  • pentru 17% dintre pacienții cu COVID-19 cu simptome multiple, erupțiile cutanate au fost primul simptom care a apărut.
  • în timp ce pentru 21% dintre pacienți, erupțiile cutanate au fost singurul lor simptom.

Potrivit ScienceAlert, posibilitatea de a identifica efectele COVID-19 asupra pielii poate permite ca infectările să fie depistate mai devreme. Mai mult de atât, să fie preluate cu totul la persoanele asimptomatice. Acest lucru ar putea ajuta la limitarea transmisiei.

Cele patru simptome care apar la nivelul pielii. Iată la ce trebuie să fii atent

1. Leziuni asemănătoare arsurii

Acestea sunt leziuni ale pielii, de culoare roșie, umflate sau cu vezicule care afectează în principal degetele de la picioare și tălpile, cunoscute în mod colocvial ca „degetele COVID-19”. Un număr substanțial dintre aceste leziuni au fost observate la adolescenți și adulți care nu prezentau nici un simptom sau aveau doar simptome ușoare ale infectării.

2. Erupția maculopapulară

Acest termen descrie zonele de piele care devin decolorate. Un studiu efectuat pe 375 de pacienți din Spania a constatat că 47% dintre cei cu modificări ale pielii legate de COVID-19 au avut acest tip de erupție cutanată.

3. Urticaria

Acestea sunt zone umflate care determină mâncărime. Într-un studiu care a implicat patru spitale din China și Italia, 26% dintre pacienții cu COVID-19 care s-au plâns de modificări ale pielii prezentate cu urticarie. Aceasta precede sau este prezentă în același timp cu alte simptome.

4. Leziunile veziculare

Acestea sunt bășici pline cu lichid, asemănătoare cu cele de varicelă. Sunt mai puțin frecvente în comparație cu afecțiunile cutanate prezentate anterior, precizează

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel