Sari la conținut

Covid-19 provoacă tot mai multe forme severe. O nouă categorie de vârstă, puternic afectată de boală

Medicii atrag atenția că valul 3 de pandemie este însoțit de forme severe de Covid-19. Se pare că boala se modifică în mod constant și afectează mai multe categorii de persoane, spre deosebire de ultimele 2 valuri. În acest sens, autoritățile și experții în sănătate încearcă să accelereze campania de imunizare și încurajează populația să se vaccineze cât mai repede.

Potrivit Digi24, tot mai multe persoane de vârstă medie ajung cu forme grave de Covid-19, având nevoie de îngrijire de specialitate. În cazul primelor valuri, cazurile grave erau întâlnite în cea mai mare parte la persoane cu vârste înaintate.

De asemenea, medicii atrag atenția că și tinerii sunt mult mai afectați de acest val. Deși multe persoane nu suferă de comorbidități, formele dezvoltate sunt mult mai grave, spre deosebire de cele întâlnite acum un an.

Covid-19 provoacă forme severe la pacienți mult mai tineri

„Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim. Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special”, spune medicul Andra Maxim.

Vaccinul, singurul mod eficient de protecție

„Am început să urmărim cu atenție dacă pacientul cu formă severă sau pacientul critic are un status de persoană vaccinată sau nu și am constatat că în cele mai multe dintre cazuri sunt persoane nevaccinate, deci este destul de clar că vaccinul, în momentul în care vorbim de o schemă completă de vaccinare ne protejează și face diferența dintre infecție și respectiv, o formă ușoară de boală și formele severe și critice”, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.

Medicii explică de ce este important ca oamenii să se vaccineze cât mai repede posibil: „Dacă un număr mai mare din populație s-ar vaccina, ar face anticorpi și ar rezista cumva la acest COVID. Urgența este plină și facem un apel la întreaga populație: să vă vaccinați, nu vă obligăm, dar până la urmă nu suntem nici noi oameni de fier, suntem tot oameni, ca și dumneavoastră. Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, spune o tânără doctoriță.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel