Sari la conținut

Efectele secundare ale covid-19: sechele pulmonare. Dr. Eddan Athir ne explică cum pot fi tratate

sechele pulmonare

Mai mulți cercetători de imagistică români au analizat efectele secundare cu care se confruntă pacienții care au fost infectați cu covid-19 și au descoperit următorul simptom: sechele pulmonare.

Studiul a fost efectuat pe 150 pacienți noncritici cu COVID-19 și a evidențiat că aproximativ 37% din ei s-au confruntat cu dificultăți de respirație chiar și la 2 luni de la vindecare.

Cadrele medicale recomandă examinarea CT post COVID-19 pentru a identifica și trata sechelele pulmonare, prevenind astfel afectarea ireversibilă a funcției pulmonare.

Infectia cu virusul SARS-CoV-2 poate lasa o serie de sechele pulmonare dupa vindecare, indiferent de gravitatea formei dezvoltate de pacient. In ultima luna, echipa Medima Health, reteaua romaneasca de centre de excelentain imagistica medicalasi radiologie, a evaluat prin intermediul CT-ului pulmonar pacienti vindecati dediferite forme ale COVID-19.

S-a putut observa, atat in cazurile noncritice, dar in special in cazurile moderate si grave, prezenta unor afectiuni ale functiei pulmonare, care necesita monitorizare si tratament de specialitate.

Majoritatea pacientilor evaluati care prezinta modificari interstitiale pulmonare post COVID sunt cei care au avut forme moderate, extinse, severe si critice ale bolii, insa au existat si cazuri de pacienti cu forme usoare sau asimptomatici, care in prezent au complicatii.

Cele mai frecvente sechele pulmonare identificate de medicii radiologi au fost bronsiectaziile – dilatarea bronhiilor si leziunile fibrotice pulmonare, afectiuni care predispun la complicatii precum suprainfectia bacterianasi care pot conduce,in cele din urma, la afectarea iremediabila a activitatii pulmonare.

Totodata, un studiu efectuat pe 150 pacienti cu COVID-19, cazuri noncritice, arata ca doua treimi dintre acestia s-au confruntat cu simptome persistente la doua luni de la debutul infectiei, in principal anosmie (lipsa mirosului), astenie, in timp ce 36,7% au suferit de dificultati de respiratie.

O scanare pulmonara de tip CT, efectuata pe un aparat performant si interpretata de un medic cu experienta, duce la identificarea deficientelor pulmonare care necesita supraveghere sau tratament de specialitate.

Astfel, se recomanda pacientilor recuperati dupa infectia cu noul coronavirus sa efectueze un screening pulmonar prin tomografie computerizata (CT) de inalta rezolutie, in vederea depistarii sechelelor existente. In cazul formelor usoare-moderate, este indicata monitorizarea imagistica la 3 luni dupa vindecare, in timp ce in cazul formelor moderate-extinse, la 2 luni. In formele severe si critice, pacientul ramane internat in spital pana la vindecarea completa.

Examinarea CT post COVID-19 se realizeaza cu recomandarea medicului curant sau a medicului de familie.

„Pneumoniile provocate de SARS-CoV-2, de orice forma si gravitate, cauzeaza aparitia unor efecte secundare. Pacientii care s-au vindecat de COVID-19 in perioada aprilie-iulie se prezinta acum in clinicile Medima pentru monitorizare, iar in urma scanarii CT, descoperim mai multe leziuni si modificari, care le vor afecta functiile pulmonare in viitor. Un exemplu este cel al unui pacient tanar, in varsta de 32 de ani, care a avut o forma asimptomatica. Desi clinic acesta este vindecat, se simte bine, examinarea CT a relevat leziuni extinse la nivel pulmonar. Acesti pacienti trebuie monitorizati pana se vindeca complet si din punct de vedere imagistic, nu doar functional. Noi evaluam pacientii la 2-3 luni de la vindecare, iar in functie de rezultatele imagistice obtinute, decidem care va fi frecventa monitorizarii in viitor”, afirma Dr. Athir Eddan, medic primar Radiologie si Imagistica Medicalain cadrul Medima Health, cu specializare in Imagistica Toraco-Pulmonara.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel