Sari la conținut

COVID-19 și pierderea mirosului: De ce virusul poate împiedica acest simț?

pierderea mirosului
Woman smelling perfume on her wrist

Pierderea mirosului poate fi cauzată de congestia nazală. Dar se întâmplă la pacienții cu COVID-19 chiar și fără miros?

Un studiu publicat pune în lumină unul dintre cele mai curioase simptome ale COVID-19: pierderea mirosului.

Coronavirusul infectează celulele prin legarea la un receptor aflat pe suprafața lor exterioară, numit ACE2. Celulele din nas care ne ajută să detectăm mirosurile sunt deosebit de bogate în acest receptor, potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul European de Respirație – și acest lucru le-ar putea transforma într-o țintă clară pentru virus.

Acoperirea completă a focarului de coronavirus

În cadrul studiului, cercetătorii Universității Johns Hopkins au examinat probe de țesut de pe nasul a 23 de pacienți. Probele au fost obținute în timpul procedurilor medicale pentru afecțiuni care nu au legătură cu COVID-19, cum ar fi tumorile sau rinocerinita cronică, o boală inflamatorie a nasului. Niciunul dintre pacienții din studiu nu fusese diagnosticat cu coronavirus. Cercetătorii au prelevat și probe din trahee .

Probele au fost apoi prelevate la un laborator unde au fost folosiți coloranți fluorescenți pentru a arăta unde erau localizați receptorii ACE2.

Cercetătorii au descoperit cea mai mare concentrație de receptori ACE2 în celulele care căptușesc epiteliul olfactiv, zona nasului care detectează mirosurile. În această regiune, nivelurile de receptori ACE2 au fost între 200 și 700 de ori mai mari decât nivelurile observate în alte părți ale nasului și traheei.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a vedea dacă coronavirusul se leagă, de fapt, de receptorii din această parte a nasului.

Dacă se confirmă, ar putea explica de ce pacienții cu COVID-19 își pierd simțul mirosului, a spus dr. Andrew Lane, profesor de otorinolaringologie la Johns Hopkins și autorul principal al studiului.

Pierderea mirosului sau anosmia nu este un simptom ciudat în sine. Pacienții cu răceli sau gripă se pot plânge de pierderea mirosului, de exemplu, a spus Lane. Dar, în aceste cazuri, simptomul este de obicei cauzat de un nas înfundat.

„Cred că ceea ce este neobișnuit la COVID este că nu vedeți cu adevărat o mulțime de simptome nazale, cum ar fi congestia și curgerea nasului, pe care le asociem de obicei cu pierderea simțului mirosului”, a spus el.

Cu o răceală sau gripă, a spus Lane, nasul se înfundă, există un flux de aer mai mic și apoi simțul mirosului se pierde. Acest lucru nu se întâmplă de obicei cu COVID-19.

El a spus că a văzut o mână de pacienți în cabinetul său care s-au plâns de pierderea mirosului de la COVID-19. Din fericire, majoritatea pacienților săi își recapătă simțul mirosului în câteva săptămâni după recuperare, a spus el.

Dr. David Gudis, medic pentru urechi, nas și gât la Centrul Medical Irving al Universității Columbia, a declarat că a văzut și mulți pacienți cu pierderea mirosului asociați cu COVID-19. Pacienții săi se plâng de un spectru de simptome, de la pierderea parțială sau totală a mirosului, până la mirosuri chiar mirosioase care nu există, fenomen cunoscut sub numele de fantasmă.

Gudis, care nu a fost implicat în cercetare, a lăudat noua lucrare ca fiind „remarcabilă”, adăugând că ar putea duce la tratamente care să limiteze modul în care virusul pătrunde în celule și modul în care acesta se răspândește în altele.

Un tratament care acoperă mucoasa nasului ar putea bloca receptorii și, prin urmare, bloca virusul să pătrundă în celule, a spus Lane, adăugând că este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a susține acest concept.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel