Sari la conținut

Covid-19: test antigen versus test PCR!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Au trecut doi ani de cand a inceput pandemia SARS-CoV-2 si tehnicile de diagnostic s-au imbunatatit constant. Exista din ce in ce mai multe centre de testare pentru noul co,ronavirus care folosesc metode actualizate de depistare.

Probabil ca fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana care a strecut printr-una din metodele de testare disponibile la momentul actual.

Dar care sunt diferentele dintre testele antigen si testele PCR? Aflati toate raspunsurile din materialul de mai jos.

Testul antigen: rapiditate si eficienta

Pentru a opri efectele daunatoare ale pandemiei e nevoie de tehnici de depistare rapide si cu acuratete sporita. Un astfel de test este testul antigen.

Antigenele sunt substante straine corpului uman care, odata ce patrund in interiorul organismului, pun in alerta sistemul imunitar, care le va neutraliza prin generarea de anticorpi.

Exista o conexiune specifica intre anumiti anticorpi si anumite antigene pe care oamenii de stiinta au observat-o si incearca sa o reproduca in laborator.

Cum functioneaza?

Principiul este intuitiv. Avem nevoie de o mostra recoltata din caile respiratorii superioare ale pacientului pe care il testam.

La pasul urmator vom trata mostra cu o substanta ce contine sare si un detergent specific prin care se urmareste spargerea membranelor celulare, pentru eliberarea antigenelor (daca pacientul este infectat cu noul coronavirus atunci vor fi prezente antigenele sale specifice).

Apoi se utilizeaza anticorpi tipici SARS-CoV-2 obtinuti in laborator. Daca acestia se unesc de antigenele prezente in mostra noastra, rezultatul este pozitiv, iar pe test se pot vedea 2 linii colorate. Pacientul este diagnosticat cu noul coronavirus.

Care sunt avatanjele acestui tip de test?

Un test antigen are avantaje incredibile. In primul rand, este atat de usor de utilizat incat pacientii il pot face de acasa fara sa mai ceara ajutorul medicului.

Testele detecteaza prezenta virusului atunci cand pacientul prezinta simptome specifice bolii. Din confortul casei se poate efectua un test antigen fara deplasarea la sectia de pneumologie sau la medicul de familie.

Rezultatul apare in aproximativ 10 minute de la inceperea testului.

Care sunt dezavantajele

La momentul actual, se recomanda ca dupa un test antigen pozitiv sa urmeze inca o testare de confirmare prin metoda PCR. Atunci cand pacientul are incarcatura virala mare in organism (prezinta simptome), testul antigen are capacitatea sa depisteze boala.

Totusi, atunci cand pacientul se afla la inceputul evolutiei bolii, incarcatura virala va fi prea mica pentru ca testul antigen sa depisteze prezenta virusului in corp si de aceea, uneori, rezultatul va fi fals negativ (adica pacientul este infectat, dar testul ofera rezultat negativ).

Foarte rar au fost desecoperite rezultate fals pozitive (adica pacientul nu este infectat, dar testul ofera rezultat pozitiv).

Testul PCR: standardul de aur in diagnosticul noului coronavirus

Pentru diagnosticul de certitudine al infectiei cu SARS-CoV-2 se recomanda efectuarea unui test molecular prin metoda PCR (Polymerase Chain Reaction).

Acesta identifica materialul genetic al noului coronavirus prezent in proba preluata de la pacient. Un test pcr se efectuaza intr-un timp mai amplu decat testul antigen rapid, necesita aparatura speciala si personal bine instruit pentru a obtine rezultatul, fie el pozitiv sau negativ.

Care sunt pasii efectuarii unui test PCR

De cele mai multe ori, pacientul ajunge la centrul de testare cu suspiciune de infectare cu covid-19. Personalul medical instruit recolteaza probe de la nivelul cailor respiratorii superioare, care sunt apoi trimise mai departe la laborator.

Acolo se trateaza mostra cu un sistem enzimatic astfel incat codul genetic viral sa poata fi mai usor de identificat. Urmeaza un porces de amplificare a ADN-ului viral prezent in proba, astfel incat chiar si cea mai mica particula de cod genetic viral sa poata fi detectata.

De aceea un test PCR este considerat standardul de aur in diagnosticul infectiei cu coronavirus: are aproape 100% acuratete.

Cand avem nevoie de test PCR?

Atunci cand suspectam prezenta simptomelor date de covid-19. Medicul de la sectia de pneumologie poate recomanda efectuarea unei testari pentru a confirma diagnosticul.

Tehnica moleculara detecteaza existenta unei infectii active chiar daca pacientul nu are simptome. Testul PCR este de mare ajutor in detectarea pacientilor contagiosi din cadrul comunitatii.

Pandemia din ultima perioada ne-a schimbat total cursul vietilor si ne-a afectat felul in care ne desfasuram activitatile de zi cu zi. Este important sa intelegem avantajele si dezavatanejele unui test antigen sau pe cele ale unui test PCR, pentru a lupta impotriva raspandirii virusului.

Discutand cu medicul de familie ori cu medicii de la sectiile de pneumologie ori boli infectioase putem alege metoda de tastare potrivita pentru cazul nostru.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: