marți, mai 30, 2023

Covid sau gripă? Iată cum faci diferența. Simptomul care nu apare niciodată în cazul gripei.

Fie că ai o durere în gât, sau îți curge nasul, sau ai dureri musculare, prima întrebare este: „Am covid sau gripă?” Toate aceste boli au simptome similare, uneori fiind dificil de distins între ele.

Reprezentanții RoVacccinare au atras atenția că atât COVID-19, cât și și gripa pot provoca febră, tuse și dureri corporale.

Te-ar mai interesa: Medic celebru, despre cel mai toxic produs pe care...

Covid sau gripă? Iată cum faci diferența. Simptomul care nu apare niciodată în cazul gripei.

Cu toate acestea, dificultățile de respirație și pierderea gustului sau mirosului sunt mai frecvente în cazul COVID-19 decât în cazul gripei.

„Gripa face parte din categoria bolilor virale respiratorii. Este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (Influenta A, B și C) și paragripale și are un caracter sezonier, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, putând duce chiar și la deces, dacă nu este tratată la timp.

Transmiterea virusului este aerogenă. Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată, 2-4 zile de la debutul bolii. Bolnavii pot infecta alte persoane încă înainte de debutul simptomelor.

Te-ar mai interesa: 10 efecte adverse mai puţin cunoscute ale unui fru...

Manifestarile clinice în gripă debutează brusc, cu o stare generală alterată. Aceasta se manifestă prin febră înaltă, frisoane, cefalee, mialgii, tuse neproductivă, dureri în gât și astenie. Există însă și simptome mai grave, dificultate în respirație, amețeală bruscă, confuzie sau convulsii.

Majoritatea pacienților fac o formă autolimitată, care durează în funcție de fiecare persoană, de la 2-3 până la 10 zile. Pacienții cu risc major, și vorbim de persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, gravide, copii mici, pot dezvolta complicații.

Te-ar mai interesa: CNSU a aprobat Planul Național de Răspuns la Situa...

Principalele complicații sunt pneumonia și bronhopneumonia, ce pot duce la insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie, miocardită, miozită, dar poate exacerba și bolile cronice (astm, bpoc), sinuzita sau otita medie.

Cea mai importantă este profilaxia, care se realizează prin vaccinare antigripală anuală. Aceasta se poate face la medicul de familie. Până la mijlocul lunii decembrie, în județul Timiș au fost distribuite aproape 25.000 de doze de vaccin antigripal de tip tetravalent”, a transmis dr. Monica Cialma – medic infecționist, Spitalul Victor Babes Timisoara, potrivit paginei de Facebook Ro Vaccinare.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

Utilizați această diagramă pentru a afla mai multe asemănări și diferențe între COVID-19 și gripă.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Febră/frisoane Tuse Dureri de corp de cap Gripă Oboseală Pierderea mirosului/ Nas înfundat Durere de gât Dificultăți de respirație COVID-19 vs GRIPĂ COVID-19 0E8 Adulții mai in vârstă și oamenii cu anumite afecțiuni prezinta risc ridicat de boală severă. Severitate Debutul simptomelor Copiii mici, adulții mai in vârstă oamenii anumite fectiun cronice prezintă un risc ridicat de boală severă. Cauza Târziu (2-14 zile după infecție) Devreme (1-4 zile după infecție) SARS-COV-2 #ROVACCINARE Virusurile gripale vaccinare-covid.gov.ro Obişnuit Mai puțin obişnuit Deloc obişnuit”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private