Sari la conținut

Cât vei sta în carantină dacă te-ai infectat, deși ești imunizat? Valeriu Gheorghiță: „Fereastra de contagiozitate este mai scurtă”

Carantina este o procedură standard pentru persoanele care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2. Aceasta previne răspândirea virusului și durează două săptămâni. Cu toate acestea, în cazul persoanelor vaccinate, timpul petrecut în carantină ar putea fi redus.

Experții în sănătate susțin că, în cazul persoanelor vaccinate, fereastra de contagiozitate este mai mică. Acest lucru înseamnă că virusul este eliminat mai repede din organism, iar timpul de carantinare ar putea fi redus la numai câteva zile.

Cât timp vei petrece în carantină dacă te-ai infectat, deși ești vaccinat anti-COVID?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, susține că metodologia de carantinare va fi regândită pentru persoanele vaccinate. Acestea elimină virusul mult mai repede din organism, iar timpul petrecut în carantină ar putea fi redus.

„Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil în cazul persoanelor complet vaccinate ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua opt, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare atâta timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută.

Citeste si:

De asemenea, ceea ce mai știm este că în momentul de față persoanele nevaccinate, respectiv, cele vaccinate complet, au la baseline, la momentul diagnosticului, o încărcătură virală aparent similară, dar procentul de virus viabil, virus care are capacitatea de contagiozitate este de circa 68% la persoanele vaccinate cu schemă completă.

Deci, practic, acest lucru, coroborat cu perioada de contagiozitate mai redusă, cu faptul că o persoană vaccinată pierde mai repede virusul, se debarasează mai repede de virus, arată și un potențial de transmitere mai scăzut la contacți.

Deci, din acest punct de vedere, ținând cont şi de faptul că probabilitatea de a face o formă severă, probabilitatea de a ajunge la spital vedem că este de cel puțin 10-15 ori mai redusă versus cei care sunt nevaccinați sau care nu au niciun fel de imunitate, acestea sunt beneficiile cele mai importante ale vaccinării.

Ca atare, din prisma acțiunilor medicale, o persoană care este testată pozitiv, indiferent că este sau nu vaccinată, trebuie să ia legătura în primă instanță cu medicul de familie”, declară medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit RADOR.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.