Sari la conținut

CREDINȚĂ: Cum folosim untdelemnul rămas de la Sfântul Maslu

candela
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Motive pentru care trebuie să aprindem candela

CREDINȚĂ: Cum folosim untdelemnul rămas de la Sfântul Maslu. De ce este bine să mergem la slujbă? Se spune că această slujbă este bună pentru sănătate.

Untdelemnul rămas de la Maslu, ca şi făina binecuvântată atunci, trebuie păstrate cu cinste, în loc curat şi ales şi pot fi folosite numai în scopuri pioase, explică preotul medic Cornel Jupâneanț,  în cartea „Taina Sfântului Maslu – o interpretare teologică și medicală”. 

Astfel, untdelemnul se poate pune în candele să ardă, fie în casă, fie în Biserică – unde poate fi folosit şi la miruit. După Simeon al Tesalonicului, chiar şi trupurile morţilor se pot unge cu untdelemnul păstrat de la Maslul ce li s-a făcut pe când erau în viață.

Vindecarea care vine prin Taina Sfântului Maslu este legată și de materiile ce sunt folosite de Biserica dreptmăritoare în săvârșirea acestei Taine.

Astfel, deși se poate vedea încă din Vechiul Testament importanța untdelemnului și a făinii, prin Taina Sfântului Maslu aceste materii, împreună sfințite, câștigă sensul lor deplin.

Spre vindecare…

Untdelemnul și făina dau, prin Maslu, început noii vieți dobândite după vindecare sau spre vindecare.

De aceea se și spune în Scriptură: „Începutul a toată trebuința vieții omului este: apa, focul și fierul, sarea și făina de grâu, mierea și laptele, sângele strugurelui, untedelemnul și haina” (Ecleziastic 39, 31), notează doxologia.ro.

Făina sfințită

La săvârșirea Sfântului Maslu, făina se așază într-un vas adânc, în care se pun șapte lumânări aprinse.

Lumânările, ce vor sta aprinse pe tot parcursul Sfântului Maslu, sunt simbol al plinătății darurilor Duhului Sfânt, iar din făina sfințită la Taina Sfântului Maslu credincioșii vor face șapte turte, simbol al pâinii celei de toate zilele.

În creștinism, pâinea a fost dintotdeauna legată de Taină și de viață și reprezintă unitatea darului Sfântului Duh în Taina Maslului. Turtele făcute din făina binecuvântată la Maslu devin și simbol al atașamentului credincioșilor față de Dumnezeu.

De aceea, în fiecare dimineață, bolnavul mănâncă câte o turtă pe stomacul gol. În alte părţi, din făina binecuvântată la Maslu se fac prescuri pentru Sfânta Liturghie.

Untdelemnul se pune într-un pahar potrivit de mare și se sfințește la Sfântul Maslu, prin rostirea de șapte ori a rugăciunii: „Doamne, Care cu mila și cu îndurările Tale tămăduiește zdrobirile sufletelor și ale trupurilor noastre…”.

Untdelemnul sfințit era utilizat încă din perioada Vechiului Testament, atât pentru sfințirea altarului de jertfă, a obiectelor de cult sau pentru sfintele candele, cât și pentru transmiterea unei binecuvântări spre vindecarea oamenilor.

Simbol al luminii vindecătoare

Apoi, untdelemnul sfințit este simbol al luminii vindecătoare (Ieșire 27, 20). Astfel, rugăciunile de invocare a Duhului Sfânt pentru binecuvântarea materiei untdelemnului sunt folosite pe tot parcursul săvârșirii Sfântului Maslu.

Untdelemnul rămas de la Maslu, ca şi făina binecuvântată atunci, trebuie păstrate cu cinste, în loc curat şi ales şi pot fi folosite numai în scopuri pioase.

Astfel, untdelemnul se poate pune în candele să ardă, fie în casă, fie în Biserică – unde poate fi folosit şi la miruit. După Simeon al Tesalonicului, chiar şi trupurile morţilor se pot unge cu untdelemnul păstrat de la Maslul ce li s-a făcut pe când erau în viață.

Săvârșind corect Taina Sfântului Maslu, îi dăm însemnătatea pe care o are și extragem din ea folosul sufletesc și trupesc așteptat: tămăduirea de boli și iertarea păcatelor, mai explică preotul medic Cornel Jupâneanț.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: