Sari la conținut

Efectele rugăciunii: Ce arată studii științifice și medici

Puterea rugaciunii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Rugaciune pentru cei aflati in boli si intristare

Efectele rugăciunii: Ce arată studii științifice și medici. Indiferent de religie, rugăciunea ne influențează incredibil de mult. Iată ce s-a descoperit:

Rugăciunea are beneficii incredibile asupra sănătății, arată studii științifice. De pildă, un raport publicat  în Jurnalul Indian de Psihiatrie arată că meditația și rugăciunea produc beneficii semnificative pentru sănătate.

Potrivit raportului menționat, rugăciunea și meditația reduc semnificativ tensiunea arterială, frecvența cardiacă și duc la sincronizarea cardiorespiratorie.

De asemenea, modifică modifică nivelurile de melatonină și serotonină, suprimă neurotransmisia cortizolului, stimulează răspunsul imunitar, scad nivelul speciilor reactive de oxigen.

Același raport mai arată că rugăciunea și meditație reduc stresul și promovează stările de dispoziție pozitive, reduc anxietatea și durerea, sporesc stima de sine și au o influență favorabilă asupra calității generale și spirituale a vieții în stadiul avansat al bolii.

Cât de benefică este rugăciunea

Potrivit autorilor Chet Tolson și Harold Koenig, autorii cărții Healing Power of Prayer , „Rugăciunea îi ajută pe oameni să funcționeze cel mai bine atunci când viața le servește ce e mai rău.”

Ne întărește apărarea împotriva factorilor de stres și a creșterii corespunzătoare a hormonilor precum cortizolul.

Știm din ani de studii că cortizolul scăzut promovează o sănătate mai bună prin combaterea numeroaselor boli legate de stres, inclusiv boli de inimă, obezitate, cancer și tulburări cognitive sau mentale.

De asemenea, studii recente au arătat abilitățile dovedite de promovare a sănătății ale diferitelor forme de spiritualitate și rugăciune.

Dr. Larry Dossey, autorul cărții Prayer Is Good Medicine, dezvoltă ideea: „Capacitatea rugăciunii de a vindeca, combinată cu capacitatea științei de a vindeca, este mult mai mare decât puterea de vindecare a medicinei în sine.”

În opinia acestui neurolog, rugăciunea este definită ca „o atitudine a inimii al cărei conținut nu este nici modelat, nici limitat de o singură tradiție religioasă”.

Ajută în cazul inflamațiilor

Rugăciunea este, poate, ultima speranță pentru mulți oameni. Dar studiile demonstrează că rugăciunea ajută în inflamații, de pildă.

Răspunsurile inflamatorii sunt reacția naturală a organismului la stres, dar, din păcate, inflamația este și la baza majorității bolilor, mai ales atunci când atinge niveluri ridicate și nu este controlată.

Acest stres poate apărea sub mai multe forme – fie că este vorba de o dietă proastă, un somn neadecvat sau un loc de muncă stresant.

Există o mulțime de dovezi solide care arată că hormonii de stres crescuți, cum ar fi cortizolul, pot duce la dezechilibre hormonale; imunitate scăzută; și rate crescute de infecție, pofte de mâncare și anxietate și depresie.

Crește imunitatea

Există o relație strânsă între inflamația cronică și îmbătrânire, probabil din cauza impactului negativ al stresului asupra tiroidei și glandelor suprarenale, care poate provoca epuizare sau  oboseală suprarenală.

De-a lungul timpului, efectele negative ale inflamației se acumulează pentru a crea condiții în organism care sunt rezultatul unei funcții imunitare scăzute și promovează bolile legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer, ateroscleroza, diabetul și bolile cardiovasculare.

Acest lucru se datorează faptului că inflamația crește daunele radicalilor liberi și stresul oxidativ.

Încetinirea, intrarea în contact cu lucrurile din viață care contează cu adevărat cel mai mult și practicarea intenționată a tehnicilor de relaxare, cum ar fi rugăciunea de vindecare, poate ajuta la menținerea inflamației cronice sub control, a imunității ridicate și a bolilor asociate la distanță.

Oamenii care se roagă trăiesc mai mult 

Mulți oameni care au depășit suta de ani spun că spiritualitatea lor este ceva care îi ține să meargă în fiecare zi, dându-le un scop de a se trezi dimineața.

Unele studii au arătat că o practică spirituală întreținută de adulții în vârstă poate acționa ca un tampon natural împotriva stresului cronic și ajută la reducerea riscurilor de a suferi de boala Alzheimer, artrită, accident vascular cerebral și alte afecțiuni comune legate de vârstă.

Un studiu publicat în Journal of Health and Social Behavior a urmărit 3.617 persoane timp de șapte ani și a constatat că cei care au participat la slujbele religioase cel puțin o dată pe lună și-au redus riscul de deces cu aproximativ o treime.

Ca grup, participanții au avut o speranță de viață mai lungă, cu un impact aproximativ la fel de mare ca cel al activității fizice moderate, notează naturavindecatoare.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel