Sari la conținut

Creierul taximetriștilor: cum ajută șoferii de taxi în cercetarea de vârf în domeniul Alzheimer?

Creierul șoferilor de taxi negre (black cab) este diferit de cel al tuturor datorită cantității mari de cunoștințe de navigație pe care trebuie să le stocheze – iar acest lucru îi ajută pe oamenii de știință să cerceteze debutul bolii Alzheimer.

Pentru a deveni un șofer calificat într-un taxi negru emblematic din Londra, trebuie să treci testul „Cunoașterea Londrei”, care necesită memorarea a mii de străzi, repere și rute din centrul Londrei.

O cerință din 1865, finalizarea Cunoștințelor durează de obicei trei sau patru ani.

Dar cercetătorii cred acum că trecerea testului și folosirea cunoștințelor lor de ani de zile nu înseamnă doar că șoferii de taxi din Londra cunosc cel mai rapid drum de la Palatul Buckingham la Tower Bridge.

Studierea pentru cunoașterea creierului stimulează și mărește și hipocampul, o parte a creierului care controlează învățarea și memoria și care se micșorează în timpul debutului bolii Alzheimer.

Creierul taximetriștilor din Londra este construit diferit

Un studiu din 2000 a constatat că șoferii de taxi din Londra aveau hipocampuri posterioare mai mari decât un grup de control, iar un studiu din 2011 la Wellcome Trust Center for Neuroimaging de la University College London (UCL) a susținut teza conform căreia creierul poate crește mai târziu în viață, după un alt studiu asupra șoferilor de taxi negre.

Acum, o echipă condusă de profesorul Hugo Spiers, profesor de neuroștiință cognitivă la UCL, le studiază creierul pentru a obține o perspectivă asupra apariției bolii Alzheimer.

„Nu știm prea multe despre modul în care șoferii de taxi își folosesc hipocampul în timpul planificării rutei”, a spus profesorul Spires pentru Washington Post.

„Și cum folosesc ei alte regiuni ale creierului pentru a rezolva sarcina de a naviga pe 26.000 de străzi? Ne putem explica de ce s-ar putea să se grăbească să planifice o rută și să ia ceva timp să se gândească la alta? Este ceva despre care trebuie să știm mai multe. ”

Echipa lui Spires încă caută voluntari pentru un proiect numit „Taxi Brains”. Potrivit site-ului web al proiectului, „Înțelegerea cărei părți ale hipocampului devin mai mari în raport cu capacitatea de navigare va oferi informații esențiale necesare pentru a ajuta la dezvoltarea diagnosticului pentru detectarea mai timpurie a bolii Alzheimer”.

„Diagnoza precoce va ajuta medicii să trateze pacienții mai devreme, limitând boala și îmbunătățind calitatea vieții”.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel