Sari la conținut

Cum ne alegem crema de protecție solară în funcție de tipul pielii

Crema de protecție solară – cum o alegem si cum o folosim corect? Cand vine vorba de alegerea unui produs de protectie solara, multe persoane considera ca cel mai important aspect este ca acesta sa prezinte un nivel de SPF cat mai inalt.

Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune insa ca nu toate produsele disponibile pe piata sunt la fel de eficiente si exista o serie de lucruri care trebuie avute in vedere atunci cand alegem unul dintre ele.

1.     Durata si tipul expunerii la soare

Daca pentru expunerea incidenta la soare este suficient un factor de protectie solara (SPF) de 15, care va filtra aproximativ 93% din radiatiile UV, pentru o expunere prelungita este recomandat un produs de protectie solara cu un SPF de 30 sau mai mare (SPF 30 filtreaza pana la 97% din radiatiile UV ale soarelui; SPF 50 filtreaza pana la 98% din ele).

“Daca intentionam sa petrecem mai mult timp in aer liber si urmeaza sa ne udam sau sa transpiram este indicat sa alegem o varianta de protectie solara cu rezistenta mai mare la apa. Atentie, niciun produs nu este complet rezistent la apa. Acesta ar trebui sa indice pe ambalaj, de asemenea, perioada de timp in care putem beneficia de protectia promisa pe ambalaj. Ideal ar fi ca produsul sa fie aplicat pe intreg corpul cu o jumatate de ora inainte de a parasi casa si reaplicat la fiecare doua ore pe durata expunerii la soare. Daca inotam, este recomandata reaplicarea de fiecare data cand iesim din apa”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.

2.    Optarea pentru un produs de protectie cu spectru larg

Protectia solara trebuie sa aiba o protectie cu spectru larg, ceea ce inseamna ca protejeaza in mod eficient atat impotriva radiatiilor ultraviolete A (UVA), cat si radiatiilor ultraviolete B (UVB). 

“Toate produsele de protectie solara protejeaza impotriva radiatiilor UVB, principala cauza a arsurilor solare. Insa razele UVA contribuie, de asemenea, la dezvoltarea cancerului de piele si aparitia imbatranirii premature. Astfel, produsele care nu prezinta spectru larg de protectie trebuie sa aiba un avertisment ca protejeaza doar impotriva arsurilor solare, nu si a cancerului de piele sau a imbatranirii pielii”, explica specialistul dermatolog.

3.    Tipul de piele

Pentru persoanele cu acnee si/sau ten gras sunt indicate produsele etichetate ca fiind “non-comedogenice”, ceea ce inseamna ca nu blocheaza porii. Pentru pielea uscata sunt recomandate produse care contin ingrediente hidratante, cum ar fi acid hialuronic sau ceramide, iar pentru pielea sensibila ideale sunt cremele cu protectie solara minerala. Pentru a evita eventuale iritatii sau uscarea pielii, este indicata folosirea unui produs special pentru fata, care sa nu contina alcool. 

“Copiii au pielea sensibila, iar unele ingrediente din produsele de protectie solara pot provoca reactii alergice. In cazul lor sunt de evitat in special produsele cele care contin Acid 4-aminobenzoic (PABA) si oxibenzona, elemente asociate cu aparitia de reactii cutanate. In cazul bebelusilor sub 6 luni, este recomandat ca acestia sa evite expunerea la soare puternic, mai ales in perioada de vara si in timpul orelor de varf”, atentioneaza specialistul dermatolog.

4.    Piele cu probleme

Pacientii care au probleme cu pielea sau afectiuni alergice, cum ar fi acnee sau rozacee, trebuie sa evite produsele care contin conservanti sau parfumuri, precum si pe cele care contin Acid 4-aminobenzoic (PABA) sau oxibenzona sau au in compozitie alcool. Oxidul de zinc si dioxidul de titan tind sa fie mai bine tolerate de persoanele cu piele sensibila si pot fi, de obicei, gasite in produsele de protectie solara destinate copiilor.

5.    Crema sau spray?

Desi folosirea unui agent de protectie solara prin pulverizare este tentanta deoarece economiseste timp, acest lucru s-ar putea sa nu fie cea mai buna idee. „Atunci cand folosim spray-urile de protectie solara exista riscul de a nu acoperi in mod adecvat toata pielea expusa la soare, mai ales daca aplicarea are loc atunci cand bate vantul. Pe langa asta, exista riscul de inhalare a substantelor chimice in timpul procesului de aplicare”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel