Sari la conținut

Creșterea în greutate odată cu instalarea menopauzei: 4 hormoni în afară de estrogeni care au nevoie de atenție!

Menopauza și probleme dentare
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
La menopauză femeile au nevoie de compensarea pierderilor de estrogen prin alimentație.

Corpurile noastre se schimbă constant. Metabolismul  acum nu este ceea ce era când aveați trei ani și nici chimia corpului. Pe măsură ce îmbătrânim, lucrurile se schimbă indiferent dacă vrem sau nu. Printre numeroasele modificări se numără cele care apar la vârsta mijlocie, cum ar fi creșterea în greutate din cauza menopauzei.

Menopauza este procesul natural prin care femeile părăsesc vârsta fertilă. Pe măsură ce schimbările fizice ale procesului încep și continuă, multe femei experimentează consecința (uneori neplăcută) a creșterii în greutate. Înțelegând că acest lucru este obișnuit și care sunt cauzele acestuia, vă va ajuta în lupta cu  kilograme nedorite pentru a vă putea păstra sănătatea și aspectul tineresc.

Modificări hormonale în timpul menopauzei

Debutul pubertății la fete are ca rezultat o creștere a producției de estrogen pentru a stimula ovulația. Nivelurile de estrogen vor rămâne destul de stabile, dar treptat încep să scadă pe măsură ce o femeie ajunge la sfârșitul anilor 40 și la începutul anilor 50.

Când se întâmplă acest lucru, chimia corpului trece de la cerințele de îngrijire a copilului la întreținerea sănătății, devenind mai sensibilă la modificările hormonale. Corpul începe să stocheze grăsimea la o rată mai mare ca parte a acestei întrețineri.

Ce cauzează creșterea în greutate a menopauzei?

Iată ce se întâmplă cu hormonii dumneavoastră în timpul menopauzei și cum contribuie la creșterea în greutate.

1. Cortizol

Acesta este un hormon al stresului, produs de glandele suprarenale. Nivelurile de cortizol, atât la femei, cât și la bărbați, cresc treptat pe măsură ce îmbătrânim, pe măsură ce estrogenul și testosteronul scad.

Creșterea activității suprarenale promovează fluxul sanguin și ritmul cardiac  și alți hormoni ai stresului. Unul dintre simptomele oboselii suprarenale este creșterea în greutate.

Stresorii emoționali adaugă presiuni suprarenalelor deja stimulate și contribuie semnificativ la menținerea cortizolului la niveluri mai ridicate.

2. Insulina

Insulina este hormonul produs de pancreas pentru reglarea zahărului din sânge. Când celulele corpului devin mai puțin sensibile la insulină, așa cum se întâmplă adesea în menopauză, în sânge există un plus de zahăr. Excesul de zahăr este stocat în grăsimi. Rezistența la insulină contribuie la apariția bufeurilor la femeile aflate în post-menopauză.

3. Leptina

Leptina este produsă de celulele adipoase (grase), crescând consumul de energie și acționând ca neurotransmițători pentru a spune regiunii hipotalamusului creierului că ați mâncat suficient.

Cu cât este mai mare nivelul zahărului din sânge, cu atât este mai secretată leptină. La fel cum celulele pot deveni rezistente la insulină atunci când nivelurile de zahăr sunt mai mari decât în mod normal, celulele pot deveni rezistente la leptină, determinându-vă să mâncați în exces.

4. Hormoni tiroidieni

Hormonii tiroidieni reglează procesele metabolice din tot corpul. Acestea sunt esențiale în metabolismul osos și controlul greutății; dacă se produc hormoni necorespunzători, oasele se pot slăbi, metabolismul încetinește și te îngrași.

Există mai mulți hormoni produși de tiroidă; unele dintre ele cresc odată cu vârsta, în timp ce altele scad. Menopauza nu afectează funcția tiroidiană în sine, ci doar nivelurile de hormoni secretați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel