sâmbătă, octombrie 1, 2022

Multe persoane acuză că greutatea excesivă sau tendința de îngrășare rapidă se află în spatele unui metabolism lent. În aceeași măsură, specialiștii susțin că greutatea nostră nu este atât de mult influențată de acest factor, ci se stilul nostru de viață..mai puțin activ!

Metabolismul bazal reprezintă cantitatea de energie pe care organismul nostru o „cheltuie” pentru procesele vitale zilnice. Acestea, însă, nu includ și activitățile fizice, precum utilizarea mușchilor.

Te-ar mai interesa: Lipsa luminii naturale poate duce la dezvoltarea u...

Deși organismul nostru se folosește în fiecare zi de energie pentru a supraviețui, metabolismul nu are o influență atât de mare asupra greutății noastre corporale, se pare.

Metabolsimul și greutatea corporală

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie adevărul despre metabolism și influența acestuia asupra organismului nostru.

„Multă lume spune că din pricina unui metabolism lent (prin metabolism lent spun o valoare mai scăzută a ratei metabolice bazale decât cea la care s-ar fi așteptat pentru o persoană de vârstă, înălțime și greutate) se îngrașă sau nu reușesc să scadă în greutate.

Te-ar mai interesa: Ceaiul pe care Regele Charles îl bea în fiecare di...

Metabolismul bazal reprezintă acea cantitate de energie de care corpul are nevoie pentru acoperirea proceselor vitale. În metabolismul bazal intră energia de care avem nevoie pentru circulația sângelui, pentru refacerea țesuturilor, pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului. Aici nu intră cheluiala energetică a muschilor scheletici, practic partea de activități zilnice pe care le desfășurăm sunt suplimentare acestuia, nu intră nici digestia și absorbția alimentelor și nici cheltuiala energetică pentru varierea temperaturii corporale.

Te-ar mai interesa: Să nu-ți speli părul în zi de duminică. Iată de ce...

Nu există o legătură reală între metabolism și greutatea excesivă

Recent s-a făcut un studiu în care s-a studiat corelația dintre o rata metabolică bazală mai scăzută decât cea estimată și predispoziția de îngrășare și apetit. Rezultatele acestui studiu au demonstrat că NU exista o corelație între rata metabolică bazală scăzută și tendința de îngrășare. Pe scurt, studiul spune că atâta vreme cât metabolismul nostru, chiar dacă este mai scăzut, este ajutat cu o alimentație echilibrată, responsabilă d.p.d.v al aportului caloric, chiar dacă avem un metabolism lent, nu ne vom îngrășa.

Te-ar mai interesa: De ce s-a sinucis tânărul chirurg Radu Mirică: mes...

Metabolismul lent există, sunt persoane a căror cheltuială energetică minimă este mai mică decât ar fi estimată printr-o formulă matematică, însă nu există o cauzalitate între rata metabolică bazală mai redusă și câștigul în greutate.

Din păcate, asupra metabolismului bazal nu putem interveni, el este determinat genetic, unele persoane sunt dotate cu un metabolism activ, altele au un metabolism bazal mai lent. Chiar dacă nu putem interveni asupra acestui aspect, putem deveni mai activi, și aici nu mă refer doar la antrenamente (ele sunt importante, pentru că ne ajută să construim masa musculară și asta înseamnă că avem și mai multă eficiență a metabolismului), ci și activitățile din jurul casei, mersul pe jos, joaca propriu-zisă cu copii, plimbările cu partenerul, urcatul scărilor ș.a.m.d”, scrie Cori Grămescu.

Te-ar mai interesa: Îți plac pipotele de pui? Iată cât de benefice sun...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private