marți, noiembrie 29, 2022

Infertilitatea și miturile sale. Există multe concepții greșite privind fertilitatea, FIV și tratamentele pentru fertilitate în general. Miturilor le dau crezare mai degrabă persoanele care nu au o problemă de infertilitate, dar, din păcate, uneori, și dintre cei care încearcă să conceapă.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, demontează câteva dintre cele mai comune mituri în ceea ce privește infertilitatea și tratamentul acesteia:

Te-ar mai interesa: RUNELE anunță bani și cadouri pentru ACEASTĂ zodie...

1. Infertilitatea este o problemă a femeii

Infertilitate femei/infertilitate bărbați. Infertilitatea este o problemă în egală măsură a femeilor și bărbaților. Iar afirmația nu este doar observațională, ci se bazează pe rezultatele studiilor efectuate. Și nu este vorba numai de România ci de întreaga lume.

2. Dacă barbatul ejaculează, este fertil

La marea majoritate a bărbaților care suferă de infertilitate, nu există semne vizibile sau evidente că ceva nu este în regulă. Funcția erectilă sănătoasă și ejacularea normală nu sunt garanții că sperma este de calitate. Cantitatea, forma și motilitatea spermatozoizilor reprezintă principalele cauze ale infertilității masculine.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Corpul știe să facă grăsime doar d...

Dificultatea ejaculării poate fi, de asemenea, un semn al unor probleme de fertilitate masculină. De exemplu, în cazul ejaculării retrograde (atunci când cea mai mare parte a ejaculării merge înapoi în vezică în loc să iasă din uretră), volumul de material seminal din timpul ejaculării poate fi vizibil anormal.

3. Persoanele tinere nu pot fi infertile

Este adevărat că pe măsura înaintării în vârstă este mai probabil să te confrunți cu infertilitatea. Cu toate acestea, infertilitatea legată de vârstă este doar una dintre cauzele fertilității scăzute. Atât femeile cât și bărbații tineri se pot confrunta cu infertilitate.

Te-ar mai interesa: Constipație și dureri de spate în zona lombară: ce...

4. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la vârstă atâta vreme cât există FIV

Oamenii amână să aibă copii din mai multe motive. Nimeni nu ar trebui să se grăbească să devină părinte dacă nu este pregătit, dar vârsta este totuși un factor important, de luat în considerare.

Desigur FIV este o opțiune și o șansă oferită cuplurilor care vor să devină părinți, însă așa cum fertilitatea naturală scade odată cu înaintarea în vârstă, și șansele de succes în tratamentul cu FIV scad odată cu trecerea anilor.

Te-ar mai interesa: Gripă, VSR sau COVID? Ce ar trebui să știe părinți...

5. Dacă aveți deja un copil, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la fertilitate

Total neadevărat! Succesul unei sarcini nu garantează fertilitate permanentă. Lucrurile se schimbă cu timpul. Poate fi vorba despre o condiție medicală care a existat dintotdeauna și afectează fertilitatea dar se înrăutățește sau poate fi vorba despre o nouă afecțiune.

Uneori, chiar sarcina anterioară cauzează o nouă problemă de fertilitate, de exemplu complicațiile chirurgicale sau o infecție după naștere. Incapacitatea de a obține o nouă sarcină după ce cuplul are deja un copil se numește infertilitate secundară și este o realitate.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...

6. Schimbarea stilului de viață tratează infertilitatea

Există unele situații în care dieta și stilul de viață pot reduce semnificativ fertilitatea. De exemplu, tulburările alimentare sau fumatul. Însă tratarea tulburării alimentare sau renunțarea la fumat nu vindecă infertilitatea.

Pentru că (tot cu titlul de exemplu), nu desfundă trompele înfundate și nici nu crește numărul de spermatozoizi dacă acesta este foarte mic sau inexistent. Dar, da, un stil de viață sănătos este recomandat pentru că el crește șansele de a concepe.

7. Plantele și suplimentele sunt modalități inofensive de a crește fertilitatea

Este doar un alt mit… Cel al remediilor naturiste și suplimentelor care pot crește fertilitatea. Ce simplu ar fi… Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa, ba chiar – în unele cazuri – remediile pe bază de plante pot interacționa cu alte medicamente, făcându-le să nu mai fie așa de inofensive.

La fel și atunci când nu sunt administrate în dozele corecte. De aceea este important să nu le folosiți fără să discutați cu medicul pe marginea acestui subiect.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private