marți, ianuarie 26, 2021

Spitalele riscă să se confrunte cu o criză de medicamente, după ce distribuitorii şi producătorii au început să refuze comenzi pentru tratamentele ieftine. Decizia vine în urma ieftinirii preţurilor medicamentelor, care a avut loc la începutul lunii.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, declară, citata de Digi24: „Unele lipsesc pentru că sunt blocate la producător, altele sunt blocate la distribuitor”

Managerii sunt disperaţi şi susţin că au probleme cu 25% până la 40% dintre contractele încheiate cu distribuitorii. Cele mai mari probleme sunt la oncologie, cardiologie şi terapie intensivă.

Procedura de licitaţie este greoaie şi durează 45 de zile.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu monitorizează astfel de situaţii şi susţin că au atribuţii nu în prevenirea unei eventuale crize a medicamentelor, ci în limitarea efectelor negative ale acesteia.

De două săptămâni, managerii spitalelor încearcă să facă faţă consumului în timp ce demarează alte licitaţii. Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic Bucureşti: „Noi avem medicamente deocamdată, dar asta nu înseamnă că ele nu se vor consuma şi că nu trebuie rapid introdus acest sistem. Speranţa noastră este să reuşim să trecem peste această perioadă mai delicată” citează Digi34.

Sursa Digi24