sâmbătă, iunie 25, 2022

Este criză de sânge în județul Alba, după ce numărul donatorilor a scăzut cu aproximativ 25% în ultima perioadă. Medicii fac apel la persoanele sănătoase să doneze sânge.

Criză de sânge în spitale. Medicii fac apel la persoanele sănătoase

Centrul de transfuzie sanguină Alba asigură componentele sanguine pentru cele șapte spitale din județ şi la nevoie și pentru bolnavii internați în alte județe. Este nevoie de donatori pentru toate grupele de sânge, însă stocul este critic în special pentru grupele 0 negativ și A pozitiv după cum explică medicul Ana Savu, directorul Centrului de transfuzie Sanguină Alba.

Te-ar mai interesa: Depresie după avort spontan: 5 moduri de a face fa...

Sursa foto: Unsplash
Sursa foto: Unsplash

„În ultimele două săptămâni, a crescut cererea de componente sanguine depăşind posibilitățile noastre de recoltare. De altfel, numărul donatorilor a scăzut cu 25% față de media zilnică. În unele cazuri, am fost nevoiți să livrăm mai puține unități de componente sanguine decât cele solicitate.

Pentru a onora cererile de componente sanguine venite de la spitale, astfel încât toți bolnavii care au indicație de transfuzie să fie ajutaţi, este nevoie ca oamenii să doneze sânge în mod constant şi în număr suficient de mare.

Rugăm persoanele sănătoase și care vor să-şi ajute semenii să vină la noi în centru pentru a dona sânge”, a declarat Ana Savu, directorul Centrului de transfuzie Sanguină Alba.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...

Poate dona sânge orice persoană sănătoasă care are între 18 și 60 de ani, potrivit RRA.

Oamenii, impresionați de accidentul tânărului parașutist

Amintim că în această perioadă, la Târgu Mureș, donatorii de sânge au fost impresionați de accidentul tânărului parașutist care a ajuns în comă la spital, după ce, în timpul unui salt organizat la Aeroclubul Târgu Mureș, parașuta nu i s-a deschis.aq

Tânărul avea nevoie de sânge, așa că prietenii săi, dar și foarte mulți oameni care nu îl cunosc au vrut să fie solidari și s-au prezentat pentru a dona sânge.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

Reprezentanții Centrului de Transfuzii din Târgu Mureș se așteaptă la un număr mare de recoltări și în zilele următoare și fac apel la cei care doresc să doneze sânge să se organizeze în grupuri pentru a reduce timpul de așteptare. De menționat că mulți dintre cei de astăzi au fost la prima donare de sânge, iar în cazul lor procedura durează mai mult pentru întocmirea carnetelor și trebuie să stea mai mult timp după recoltare.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu creierul când bei vin sau țuică....

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private