Sari la conținut

Criză în sănătate! ASSMB, semnal de alarmă: Nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Guvernul NU poate face economii din sănătatea propriului popor

Criza spital
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ASSMB, semnal de alarmă:

Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) trage un semnal de alarmă în legătură cu profunda criză din sistemul de sănătate din România.

Guvernanții au condus sistemul medical către un colaps iminent prin ignorarea crizei din domeniul sănătății și prin tăierile drastice ale fondurilor alocate spitalelor, punând astfel în situație critică viețile pacienților.

Astăzi, camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu se află în pericol de a fi închisă din lipsă de personal. Spitalul este sub coordonarea ASSMB, însă, în urma ordonanței emise de guvernul Ciolacu, angajările au fost blocate încă de anul trecut.

spitalul gomoiu
sursa foto: sanatatea.tv

Criză în sănătate! ASSMB: „Nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal”

De exemplu, peste 40 de asistente și infirmiere au plecat și nu au putut fi înlocuite, iar medicii, oricât de eroi ar fi, nu pot face miracole pentru salvarea de vieți și tratarea corespunzătoare a celor suferinzi.

În ultimele trei săptămâni au fost diagnosticați cu gripă în jur de 500 de copii la unitatea sanitară, o medie aproximativă de 200 de cazuri pe săptămână. Mai mult, la camera de gardă vin între 120 și 170 de copii pe zi. Există doar 2 medici operaționali în camera de gardă. Și acesta este doar un exemplu.

,,Suntem în situația de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienți medici, asistente medicale și personal auxiliar.

Este în pericol sănătatea românilor, fie că sunt pacienți sau cadre medicale. Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, fiind obligați să lucreze suplimentar, ceea ce duce la epuizarea fizică și implicit la acordarea unui act medical deficitar”, declară Oana Sivache, director general ASSMB.

Apel către autorități: „Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor”

În repetate rânduri, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a adresat Guvernului cereri pentru deblocarea posturilor în spitalele Capitalei. Aceste memorandumuri au fost transmise în luna iunie și apoi în noiembrie a anului trecut, fiind susținute de managerii a 19 spitale sub administrația lor.

ASSMB a solicitat cu insistență deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în spitale și în administrația acestora, cerând totodată excluderea sectorului
sănătății din măsurile de austeritate impuse prin ordonanță guvernamentală.

Cu toate acestea, Guvernul României a ales să ignore complet aceste solicitări, potrivit ASSMB.

,,Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor. Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică -este și un imperativ moral, nu doar o obligație legală.

Este inacceptabil ca pacienții să fie tratați discriminatoriu în funcție de apartenența spitalului la Ministerul Sănătății, primării sau consilii județene”, subliniază Oana Sivache, director general ASSMB.

ASSMB face din nou un apel de urgență către Guvern, cerând soluții rapide pentru a preveni colapsul general din sistemul medical.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel