Sari la conținut

Criza medicală din România. După zeci de ani, specialiștii afirmă că nu există un ghid de bune practici în proiectarea și reabilitarea spitalelor. Care este soluția?

criza medicală

Experții în sănătate afirmă că spitalele din România sunt depășite, atât din punct de vedere al tehnologiei, cât și al siguranței. În timp ce nevoile pacienților și medicilor sunt în continuă schimbare, structura și practicile spitalelor nu mai fac față cerințelor de siguranță și practică modernă. În acest sens, specialiștii organizează un nou plan pentru a controla criza medicală din România. 

După zeci de ani, specialiștii au constatat că spitalele din România necesită un nou plan de funcționare, reabilitare și proiectare, care să satisfacă nevoile actuale la cele mai înalte standarde. Modernizarea spitalelor este necesară, susțin specialiștii, cu atât mai mult în contextul actual.

De asemenea, actualizarea spitalelor ne oferă șansa de reduce considerabil posibilitatea accidentelor (precum incendii, indisponibilitatea cadrelor medicale de a oferi tratamente performante) care, în ultima vreme, au fost tot mai numeroase în spitalele din România.

În acest sens, 15 specialiști în infrastructura spitalicească au pus în discuție, joi, 8 aprilie, în cadrul evenimentului „Arhitectura Spitalelor”, organizat de Share Architects și susținut de KADRA, o temă de extremă urgență și de interes maxim pentru lumea medicală, dar și pentru întreaga populație a țării: arhitectura de spital, necesitatea reabilitării unităților medicale vechi și construcția de spitale noi.

Criza medicală din România, în strânsă legătură cu spitalele și unitățile sanitare

Astfel, pe parcursul a două ore de discuții, arhitecți de renume, ingineri, proiectanți, în prezența unor reprezentanți ai Ministerului Sănătății, au vorbit despre normative depășite, lipsa unei strategii naționale, a unui ghid de bune practici care să fie asumat de toți cei care activează în domeniu, subfinanțarea proiectelor de infrastructură medicală, dificultățile în reabilitarea spitalelor vechi și nevoia acută de a construi spitale noi. S-a vorbit despre probleme, dar și despre soluții.

Scopul acestui dialog purtat la nivel public a avut rolul de a puncta cele mai arzătoare probleme din domeniul ingineriei de spital, dar și de a da posibilitatea experților în domeniu de a împărtăși din experiența lor și de a găsi împreună cele mai bune soluții pentru a depăși această criză medicală.

Soluțiile se referă atât la proiectarea, reabilitarea și echiparea spitalelor, cât și la formularea unui ghid de bune practici care să fie adoptat în unitățile sanitare. 

În viitor, urmând obiectivele discutate de experții în sănătate, spitalele din România ar putea fi adaptate nevoilor actuale ale pacienților și medicilor, pentru a salva cât mai multe vieți și pentru a evita cât mai multe tragedii produse de un sistem medical depășit.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel