marți, martie 28, 2023

Criza medicamentelor vitale. De ce nu se găsesc în România şi ce soluţii există.

Mii de medicamente generice dispar din România. Ministrușl Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre criza medicamentelor vitale. Acesta a explicat de ce nu se găsesc și ce soluție au găsit autoritățile pentru a stopa dispariția tratamentelor.

„Noi am început aceste discuții cu producătorii de medicamente generice tocmai datorită unei evidențe pe care ați sesizat-o de ani.

Te-ar mai interesa: Fericirea trece şi prin farfurie. TOP 10 carbohidr...

Această politică a prețului la medicament, a dus la dispariția numeroase produse de pe piață și, paradoxal, dispăreau cele mai ieftine și atunci trebuia să obligăm pe de o parte, Casa de Asigurări să plătească mai mult, implicit cetățenii, atunci când luat medicamente compensate parțial.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost un să ne întâlnim. Avem un grup de lucru cu producătorii de medicamente generice, dar și cu profesioniștii din domeniul farmaceutic.

Am eliminat ca și referință acele molecule care de fapt, nu existau, aveau un preț foarte mic și la ele se făcea referința de calcul a prețului pentru multe dintre produse”, afirmă ministrul.

Te-ar mai interesa: Cum afectează statul prelungit la birou coloana ve...

Pentru a stopa dispariția tratamentelor, Rafila spune că seva uniformiza taxa clawback la 15% pentru medicamentele generice și să se actualizeze prețurile cu rata inflației.

„Acum avem două prevederi importante: În primul rând, se uniformizează taxa clawback la 15% pentru medicamentele generice, indiferent de proveniență, dacă sunt din România sau din import. Acest lucru va intra în vigoare în scurt timp, probabil într-un interval de circa 30 de zile.

Te-ar mai interesa: Soluții pentru curățarea și detoxifierea rinichilo...

Cel de-al doilea lucru pe care ne dorim să-l punem în aplicare pentru medicamentele ieftine cu valoare de până la 50 de lei, care din punct de vedere al producției și comercial reprezintă, datorită prețului scăzut, un interes mai mic pentru producători, să putem să actualizăm aceste prețuri cu rata inflației în perioada următoare, ca să nu fim în pericol să ducem la dispariția acestor medicamente de pe piață.

Te-ar mai interesa: Analiza gratuită care poate depista cancerul înain...

Cred că aceste trei măsuri pe care le-am luat vor fi foarte bune pentru pacienți, în primul rând, pentru că noi la ei ne gândim, ca să aibă acces la medicamente.

Medicamentele generice, ca să înțeleagă toată lumea, adică cele pentru care există mai mulți producători, nu există unul singur, sunt cele care acoperă circa 80% din consum, cu toate că din punct de vedere al resurselor financiare alocate nu beneficiază decât de circa 20% din fondurile pentru medicamente compensate și gratuite”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

Te-ar mai interesa: Se aşteaptă o nouă pandemie! A început goana după ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private