Sari la conținut

Criza sanitară din România. Țara va primi sprijin din partea Comisiei Europene pentru îngrijirea pacienților COVID

Din cuprinsul articolului

România se confruntă cu o situație epidemiologică gravă. Spitalele se află sub o presiune imensă, în timp ce numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 continuă să crească. Astfel, pentru a face față crizei sanitare, România va primi ajutor din partea Comisiei Europene pentru îngrijirea pacienților COVID.

Comisia Europeană va acorda sprijin României prin mobilizarea de echipe medicale din state membre.

De asemenea, ieri, au fost transferați primii 10 pacienți COVID în Ungaria, unde vor fi îngrijiți.  Cei 10 pacienți sunt din toată țara și toți sunt în stare gravă, intubaţi și ventilaţi, din zone în care paturile ATI s-au epuizat. Sunt în stare stabilă, dar au avut nevoie de acest transport, adică necesită și asistență medicală într-o secţie de terapie intensivă. Cinci au ajuns la Centrul Universitar Medical Szeged, și ceilalți cinci în Centrul Universitar Debrecen.

Sprijin din partea Comisiei Europene

pacienții bolnavi de Covid-19

Comisia European anunță că România poate solicita inclusiv detașarea de echipe medicale din țările Uniunii Europene prin Mecanismul de protecție civilă, pentru a face față celui de-al patrulea val al pandemiei COVID-19. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Balazs Ujvari, afirmă că executivul de la Bruxelles poate mobiliza ajutor în sprijinul autorităților române în lupta împotriva COVID-19, la fel cum România a sprijinit Italia la începutul crizei pandemice.

„50 de concentratoare de oxigen au fost trimise de către Polonia în România. Am avut 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali trimise de Italia și 15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen trimise de către Danemarca.

Suplimentar, față de acest sprijin al statelor membre, Uniunea Europeană a mobilizat 200 de concentratoare de oxigen din propriul stoc medical de tip „rescEU”, care se află în Olanda.

De asemenea, putem facilita o solicitare de resursă umană, echipe medicale, cum a furnizat, de altfel, România, în trecut către Italia, în timpul crizei inițiale de COVID-19.

Putem să avem în vedere o solicitare de facilitare a transferului de pacienți între țări membre ale Uniunii Europene”, a declarat Balazs Ujvari, potrivit RRA.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel