Sari la conținut

Criza vârstei mijlocie: Apar gândurile de moarte

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Avertisment privind criza vârstei mijlocie. Criza vârstei mijlocii este definită ca o perioadă de tulburări emoționale la vârsta mijlocie. Această perioadă tulbure poate aduce tranziții de viață unice.

Între 45 și 65 de ani se instalează criza vârstei mijlocii. În această etapă a vieții ar trebui să te aștepți să te confrunți cu tulburări interioare legate de identitatea ta. De alegerile tale de viață și de mortalitate – cu alte cuvinte, o criză a vârstei mijlocii, spun psihologii.

Mijlocul vieții este o transformare psihologică profundă

Această criză a vârstei mijlocii este o certitudine biologică. În zilele noastre, ea este asociată de multe ori cu stereotipuri ale bărbaților de vârstă mijlocie care își cumpără mașini de lux sau divorțează pentru a-și recăpăta un sentiment de tinerețe.

Psihologul Elizabeth Balla vorbește despre acest subiect și despre semnele acestei etape din viața fiecărui adult.

„Mijlocul vieții este o transformare psihologică profundă în viața unui om, principala dilemă cu care se confruntă este dilema neliniștii”, a spus Elizabeth Balla, psiholog, trainer și coach, potrivit Antena 3.

Poate că începi să regreți parcursul tău profesional și te simți prins în capcană de deciziile tale financiare. Îți faci griji cu privire la un declin al abilităților tale fizice. Te neliniștești cu privire la obiectivele pe care le-ai ratat.

Criză de personalitate la bărbați

„Diferă de la persoană la persoană, diferă în funcție de sex, o trăim în funcție de educația fiecărei persoane. Bărbații care se confruntă cu această dilemă. Au de-a face cu o criză de personalitate, se comportă ca un don Juan. Își cumpără mașini scumpe tocmai pentru a-și recompensa acea viteză din viață.

Nu își acceptă anii.  Intră în relații extraconjugale, care de cele mai multe ori se termină cu divorțul. Foarte mulți își intră în rolul lor profesional de vârf”, a mai spus psihologul.

În această fază multe femei refuză să își accepte vârsta reală.  Încep să apeleaze la diverse operații estetice. De asemenea, apelează la haine și accesorii în trend și caută să participe la activități destinate tinerelor.

„Pentru moment cu siguranță că sunt utile și aceste metode, e nevoie tocmai pentru încrederea de sine, dar nu sunt suficiente. Înțelegerea acestor transformări profunde ale corpului trebuie să fie duse la bun sfârșit nu doar prin intervenția fizică, ci și emoțională”, a mai spus psihologul.

Schimbarea este inevitabilă

Schimbarea este inevitabilă pe măsură ce îmbătrânești. O abordare adaptivă a vieții vă va ajuta să vă adaptați la aceste schimbări și să cultivați reziliența emoțională.

„Parcurgerea acestui proces este trăirea conștientă, a provocărilor, stabilirea permanentă a țelurilor și urmărirea atingerilor, pentru că cu această vârstă nu se termină viața. Ba dimpotrivă, din acest moment începe o perioadă foarte frumoasă.

Trebuie să căutăm acele medii care se potrivesc cu atitudinea noastră, cu mentalitatea noastră, cu nivelul nostru de înțelegere, de aprofundare a vieții, mediul potrivit își va spune întotdeauna cuvântul”, mai transmite psihologul.

 

Avertisment privind criza vârstei mijlocie: Apar gândurile de moarte

Multe semne ale unei presupuse crize a vârstei mijlocii – tristețe, iritabilitate, interes scăzut pentru viață, gânduri de moarte – seamănă cu simptomele cheie ale depresiei.

Poți apela la un psiholog atunci când simptomele emoționale sau mentale:

Persistă mai mult de 1 sau 2 săptămâni
• Afectează relațiile sau performanța la locul de muncă
• Intră în calea rutinei tale zilnice
• Face dificilă satisfacerea nevoilor de bază

Terapia te poate ajută, indiferent de vârsta sau etapă vieții. De fapt, mulți terapeuți sunt specializați în oferirea de sprijin pentru tranzițiile vieții și simptomele de sănătate mintală care apar alături de aceste schimbări. Un terapeut te poate ajută să explorezi noi modalități de a găși împlinirea.

Situații dificile

Adulții de vârstă mijlocie se confruntă în prezent cu provocări societale fără precedent, dar din punct de vedere științific, vârsta mijlocie rămâne în mare parte un teritoriu neexplorat.

Persoanele de vârstă mijlocie sunt puse în situații dificile, mai ales acum, în context post pandemic, cu o economie afectată a cărei refacere se sprijină și pe umerii lor și care se va reflectă în viitor în privința raportului veniturilor și creșterii costurilor de asistență medicală și socială, potrivit doc.ro.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: