Sari la conținut

Soi de roșie, noua armă secretă împotriva unei boli grave. Ce au descoperit cercetătorii

Soi de roșie, noua armă secretă împotriva unei boli grave. După aproximativ șase ani de cercetare, oamenii de știință din SUA au descoperit că un soi de tomată aduce multiple beneficii pentru sănătate. Pigmentul roșiei are proprietăți anticancerigene. Anunțul a fost făcut în publicațiile de specialitate.

Kumato, soiul de tomată cu pigment negru, a fost creat de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Gustos, parfum și aromă

„Un fruct ajuns la maturitate, pulpă aproape asemănătoare cu tomata clasică, prezintă semințe, nu prezintă nervuri lemnoase în interior. Este foarte gustos, parfumat, aromat, foarte bun de consumat în stare proaspătă. Sigur, cred că pot fi utilizate și în diverse preparate culinare”, a explicat pentru stiridebuzau.ro, cercetătorul Costel Vânătoru, directorul forului științific de la Buzău.

 

Roșia neagră, bogată în antocieni

Roșia neagră, sau violet, așa cum este denumită de horticultorii americani, este bogată în antocieni, acel pigment puternic ce poate fi găsit și natural în alimente precum afinele, varza roșie și alte numeroase legume și fructe numite adesea super-alimente.

Soiul de roșii cu efect anticancerigen

Această roșie este cultivată de mai mulți ani la Buzău, pe un lot experimental. Echipa cercetătorului Costel Vânătoru a îmbunătățit tomata închisă la culoare și a reușit să stabilizeze acest soi.

Prevenirea cancerului

„În urma lucrărilor de ameliorare am obținut o linie stabilizată, practic un soi care poate fi înmulțit prin semințe de la an la an și care produce aceste fructe închise la culoare bogate în antociani, pigmenți antocianici, cunoscuți ca antioxidanți, deci substanțele flavonoide care contribuie la prevenirea cancerului”, spune Costel Vânătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Tomata neagră obținută la Buzău mai trebuie doar înregistrată la OSIM. În același stadiu mai sunt alte câteva soiuri de tomate, cu forme și culori neobișnuite, precum roșia în formă de ardei capia sau tomata tigrată.

Beneficiile pentru sănătate ale roșiilor Kumato sunt excelente. Acestea conțin:

  • celuloză;
  • licopen – protejează organismul de cancer, previne bolile oculare, scade riscul de
  • ateroscleroză;
  • antociani (dau o culoare închisă);
  • fructoză;
  • vitaminele grupelor B și C;
  • fier;
  • siliciu, sodiu;
  • săruri de fosfor și potasiu;
  • sulf.

Leguma bogată în antioxidanți este ideală pentru alimentația dietetică și este indicată pentru mesele copiilor. Utilizarea trebuie limitată numai pentru bolile acute ale tractului digestiv.

Atenţie! Roșiile Kumato sunt foarte utile pentru persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, precum și după diverse proceduri chirurgicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.