Sari la conținut

Cronica unui război anunțat. Mărturia cutremurătoare a unei tinere ucrainience: „Nu am putut accepta că țara mea e în război. Pentru mine Putin este diavolul și aș vrea să fie mort”

Cronica unui război anunțat. Mărturia cutremurătoare a unei tinere ucrainience: „Nu am putut accepta că țara mea e în război. Pentru mine Putin este diavolul și aș vrea să fie mort”.

Yevheniia Mokhova, o tânără în vârstă de 24 de ani, dintr-un orășel numit Putava, în apropiere de Harkov, a povestit în exclusivitate pentru EVZ, cum a ajuns în România și ce înseamnă pentru ea războiul prin care trece țara sa.

Tânăra spune că se află încă în stare de șoc, pentru că niemni nu a crezut că Putin chiar va porni un război cu Ucraina. Un război care a început de pe azi pe mâine.

Cronica unui război anunțat. Mărturia cutremurătoare a unei tinere ucrainience

„Totul s-a întâmplat brusc, noi nici n-am știut. Când am venit aici, oamenii mă întrebau de unde sunt și le spuneam că sunt din Ucraina. Și ei voiau să știe ce se întâmplă. „Nu știu, nu știe nimeni”.

Citeste si:

Mă întrebau despre război și eu le spuneam ceva de genul: „N-o să ne luptăm. N-o să ne bombardeze. Trăim în secolul XXI”. Va fi un altfel de război, ne gândeam noi. Ceva ce ține de comunicare, de manipulare. Dar nu luptă adevărată, nu bombardamente.

Nici măcar nu a fost vorba de o evacuare propriu-zisă. Ne aflam în vacanță în România și urma să ne întoarcem acasă. Am stat aici o săptămână și voiam să mă întorc acasă. Nu am acceptat că e vorba de o evacuare. Ne-am spus că ne ducem la niște prieteni în România și o să stăm 7 zile. Urma să avem o mai bună perspectivă asupra lucrurilor”, a declarat Yevheniia Mokhova, pentru EVZ.

„Nu am putut accepta că țara mea e în război”

Când familia tinerei a hotărât că e cazul să iasă din Ucraina, tânăra ucrainiancă a ezitat.

„Îmi spuneam că nu se va întâmpla nimic. Nici nu mi-am luat multe lucruri, pentru că îmi imaginam că e vorba doar de câteva zile. Am trecut granița ușor, pentru că nimeni nu credea de-adevăratelea că va veni războiul.

Putin a spus foarte clar că ne va ataca, dar noi (ucrainienii, n.red.) n-am vrut să acceptăm asta. Credeam că vrea doar să ne sperie. Războiul a izbucnit chiar în ziua în care am vrut să ne întoarcem în Ucraina. Mă sunau cei mai buni prieteni și-mi spuneau să nu mă întorc, că a început războiul. Și părinții, și frații mei mă sunau și-mi spuneau să nu mă întorc.

Războiul e foarte aproape de ei, acum. Și-au făcut bagajul și au plecat și ei în Vestul Ucrainei. Au mers 3 zile cu mașina. Se estimează că au părăsit șara în jur de 5 milioane de ucrainieni, până acum, dintr-o populație de 44 de milioane. Majoritatea au plecat în Polonia.

Eu nu am fost pregătită să părăsesc țara. Nu am putut accepta că țara mea e în război. Nu e o glumă, chiar ucid oameni. Orașul meu a fost bombardat. Sunt încă șocată, nu știu cum va fi viitorul.

Vorbesc zilnic cu familia mea, verific dacă mai trăiesc, dacă au mâncare, dacă au medicamente. Sora mea are un copil cu nevoi speciale și comandă medicamente din Polonia. Nu va părăsi țara din cauza soțului ei. Se gândește ce o să facă, dacă pleacă cu doi copii, dintre care unul cu nevoi speciale. Nu poate munci, nu poate merge nicăieri.”

Viitorul e aboslut incert pentru refugiații ucrainieni.

„Organizațiile ne asigură că dacă semnăm un document pentru refugiați, ne vor ajuta să găsim un loc de muncă. Bisericile din Polonia, de exemplu, ajută oamenii să își găsească locuințe și locuri de muncă.

(…) Aș vrea ca războiul să se termine într-o lună, dar n-am de unde să știu. Aș vrea să mă întorc acasă cât mai repede, dar nu vreau să nuntresc speranța că mă voi întoarce într-o lună sau două, fiindcă speranța asta m-ar ucide în interior. Ce mă fac dacă nu se termină atât de repede? ”

„Pentru mine Putin este diavolul și aș vrea să fie mort. Cred că sfârșitul lui va fi la fel ca cel al lui Hitler. ”

Ce crede tânăra ucrainiancă despre Vladimir Putin?

„Rusia pretinde că nu are deloc pierderi umane. Au propaganda lor și cred în ea.

Pentru mine Putin este diavolul și aș vrea să fie mort.

Sunt creștină, îmi iubesc țara și poporul, dar pentru mine Putin e diabolic. M-aș bucura dacă Dumnezeu i-ar da o șansă să se căiască. Dar trebuie să plătească pentru ce a făcut. Sunt consecințe. dacă se va căi, foarte bine, dar sunt consecințe ale faptelor sale.

Nu știu ce fel de creștin este el, dar acum are un loc în Iad.

(…) Știu că rușii îmi invadează țara, că omoară oamenii, dar nu sunt fericită că li ei mor. Îmi doresc să realizeze ce fac și să se trezească. Ar fi mai bine dacă ar realiza că ce fac ei este greșit.

Pentru mine, Putin e Hitler cel negru. Se ascunde într-un buncăr, așa că viitorul lui se apropie. Cred că sfârșitul lui va fi la fel ca cel al lui Hitler.

Putin nu va putea înfrânge Ucraina! 80.000 de bărbați s-au înrolat voluntari ca să lupte pentru Ucraina, pentru libertate. Erau în alte țări și s-au întors pentru Ucraina. Sunt eroi! Ei știu că pot muri, dar nu vor să renunțe.

Credem în protecția lui Dumnezeu și avem foarte multă speranță!”, a mai spus Yevheniia Mokhova.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.