Sari la conținut

Cu cât consumi mai mult acest produs, cu atât mai mult crește riscul de a dezvola cancer și alte boli grave. Cantitatea la care ar trebui să te limitezi. Medic: „cumva creierul se adaptează și are nevoie de doze din ce în ce mai mari”

Potrivit studiilor de specialitate, consumul de sucuri cu zahăr adăugat crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancere, accidente vasculare cerebrale, infarct, obezitate.

O singură băutură cu zahăr adăugat, pe săptămână, este cantitatea la care ar trebui să ne limităm, potrivit unui nou studiu care a scos la iveală legătura dintre consumul unor cantități mari de zahăr și o serie de afecțiuni grave.

„Atunci când vom consuma frecvent dulciuri, inducem schimbări ale creierului prin procesul de neuroplasticitate; cumva creierul se adaptează la stimularea frecventă cu dulciuri (ca și cu alte substanțe și comportamente excitante) și are nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru a genera același sentiment de plăcere,” a explicat, dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice, într-un interviu pentru smartliving.ro.

Consumul de zahăr, asociat cu moarte prematură și cu mai multe tipuri de cancer

Analiza dovezilor, publicată în The BMJ, a sugerat că un aport mai mare de zahăr este asociat cu 45 de afecțiuni. Autorii au descoperit „asocieri dăunătoare semnificative” între consumul de zahăr din alimentație și diabet, gută, obezitate, hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, astm, carii dentare, depresie, moarte prematură și unele tipuri de cancer (de sân, de prostată și pancreas).

Limitarea consumului de zahăr la mai puțin de 6 lingurițe pe zi

Potrivit autorilor studiului, fiecare băutură cu zahăr, pe săptămână este asociată cu un risc cu 4% mai mare de gută. Pe când, o astfel de băutură consumată pe zi, crește cu 17% riscul de boală coronariană și cu 4% de deces.

De asemenea, fiecare creștere cu 25 g/zi a aportului de fructoză a fost asociată cu creșterea riscului de cancer pancreatic cu 22%, sugerează recenzia.

Medicii români recomandă limitarea consumului tuturor alternativelor la zahăr, mai ales dacă simți că pierzi controlul când vine vorba de dulciuri.

„Dacă vrei să scapi de dependența pentru dulce, va trebui să dai o pauză receptorilor pentru dulce din creier, deci va trebui să eviți și zahărul, și mierea, și siropurile și melasa și îndulcitorii artificiali pentru că altfel, îți vei dori să mănânci dulciuri la infinit, chiar și după o masă copioasă, chiar și când nu îți este foame”, a precizat dr. Ruxandra Pleșea.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel