Sari la conținut

Îngrijorător! ACESTE băuturi populare cresc riscul de bătăi neregulate ale inimii

Bauturui indulcite artificial
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul de băuturi îndulcite artificial crește riscul de fibrilație atrială

Consumul de băuturi îndulcite artificial crește riscul de fibrilație atrială, o afecțiune a inimii care provoacă bătăi neregulate ale inimii, a relevat un studiu.

Fibrilația atrială (FA sau Fib-A) poate duce la formarea cheagurilor de sânge în inimă și crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă.

Studiile anterioare au descoperit o legătură între riscul de boli cardiometabolice și băuturile îndulcite. În cel mai recent studiu, cercetătorii au investigat asocierile dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, băuturi îndulcite artificial și suc de fructe pur și riscul de fibrilație atrială.

Îngrijorător! ACESTE băuturi populare cresc riscul de bătăi neregulate ale inimii

Conform descoperirilor publicate în jurnalul Asociației Americane de Inimă, Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, consumul săptămânal de doi sau mai mulți litri de băuturi îndulcite artificial crește riscul afecțiunii cardiace cu 20%.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut confirma dacă băuturile îndulcite au cauzat fibrilație atrială, totuși asocierea a rămas chiar și după ce au luat în considerare susceptibilitatea genetică la această afecțiune.

Studiul s-a bazat pe chestionare alimentare și pe date genetice de la peste 200.000 de adulți din Biobankul din Marea Britanie. Participanții nu aveau FA în momentul în care s-au înscris la studiu. În timpul perioadei de urmărire de aproape 10 ani, 9.362 de participanți au dezvoltat această afecțiune.

„Studiul nostru arată că consumul a mai mult de doi litri pe săptămână de băuturi îndulcite cu zahăr este asociat cu un risc de 10% de apariție a fibrilației atriale incidente în comparație cu non-consumatorii, independent de factorii de risc tradiționali.

Cifra crește la 20% pentru persoanele care consumă mai mult de doi litri pe săptămână de băuturi îndulcite artificial, depășind riscul asociat cu consumul egal de băuturi îndulcite cu zahăr”, a spus autorul principal al studiului, Ningjian Wang, potrivit MedicalNewsToday.

Alte descoperiri interesante

  • Consumul de 1 litru sau mai puțin de suc de fructe pur pe săptămână este asociat cu un risc cu 8% mai mic de fibrilație atrială.
  • Persoanele care beau atât băuturi îndulcite cu zahăr, cât și suc pur au un aport total mai mare de zahăr.
  • Persoanele care consumă cantități mai mari de băuturi îndulcite artificial sunt de obicei femei, mai tinere și prezintă un IMC mai mare și o prevalență mai mare a diabetului de tip 2. Pe de altă parte, cei care optează pentru băuturi îndulcite cu zahăr au mai multe șanse să fie bărbați, mai tineri, cu IMC crescut, antecedente de boli de inimă și statut socio-economic scăzut.
  • Fumatul exacerbează riscul de fibrilație atrială, deoarece fumătorii care consumă mai mult de doi litri pe săptămână de băuturi dulci se confruntă cu un risc cu 31% mai mare de AFib.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel