Sari la conținut

Cu ce putem înlocui uleiul? Specialiștii spun care este cea mai ieftină și sănătoasă alternativă

Scumpirea alimentelor îi sperie pe romani. De altfel, în ultimele zile, în România a fost o adevărată isterie legată de creșterea prețului la ulei, motiv pentru care, cei mai mulți dintre ei, și-au făcut stocuri generoase.

Cu ce putem înlocui uleiul? Specialiștii spun care este cea mai ieftină și sănătoasă alternativă

Preturile mari la ulei îi sperie pe romani, însă bucătarii şi nutrionistii vin cu cea mai ieftină și sănătoasă alternativă. Untura de porc, mai ieftină, dar şi mai sănătoasă.

Și, spun cei care gătesc constant cu aşa ceva, mâncarea este mai gustoasă. Alternative ceva mai scumpe, sunt untura de raţă, de gâscă, sau uleiul de răpiță, şi cel de palmier.

Untura este o alternativă mai ieftină . O găsiţi în magazine sau la târguri. 450 de grame costă între 7 şi 10 lei. În stare lichidă după ce este încălzită are mai mult de un litru.

5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile

Gina Bradea, Vlogger Mâncare: “Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă gramise, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu 4 persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile”.

Grăsimea din carne de porc este o grăsime bună

Grăsimea din carne de porc este o grăsime bună pentru că poate fi procesată uşor de către organism. În plus, 3 linguri de untură au 1000 de unităţi de vitamina D, foarte bună pentru sistemul imunitar. Celălalte tipuri de grăsime, mai ales la preparare termică, dezvoltă compuşi cu toxicitate foarte mare

În piață, un kilogram de slănină de porc costa între cinci și opt lei.

Radu Dumitrescu, Chef, spune că untura de porc este o alternativă mai sănătoasă. El spune că rrice grăsime e periculoasă, doar că uleiul de floarea soarelui e o chestie procesată

“Poți să faci mâncare cu unt, poți să faci mâncare cu untură. Avem paradoxul francez care ne spune că dacă gătim cu puțin unt nu înseamnă că ne vom îngrăşa. Orice grăsime e periculoasă, doar că uleiul de floarea soarelui e o chestie procesată, nu țoată lumea gătește cu ulei de floarea soarelui extravingin și presat la rece, în schimb untura este mult mai naturală. Important e să păstrăm proporțiile. Cât despre gust, e important ce pui în mâncare, poți să pui cel mai bun ulei, dar dacă nu pui ingredientele corecte nu o să iasă nimic gustos”, a spus Radu Dumitrescu, potrivit PRO TV.

Ca variante sănătoase avem uleiul de măsline, de rapiță sau din sâmburi de struguri ori dovleac. Toate aceste sortimente sunt însă mai scumpe ca uleiul floarea soarelui.

Untura de porc: Beneficii suprinzătoare pentru sănătate

După uleiul de ficat de cod, untura de porc este cea mai bogată sursă de vitamina D. O lingură de untură contine 1000 UI vitamina D sau 500 UI/100 grame, care este solubila in grăsimi. Din acest motiv are nevoie de acizi grași ca să fie absortită și utilizată în organism.

Untura oferă pachetul perfect de vitamina D și acizi grași necesari. Alte alimente care oferă vitamina D sunt galbenușul de ou și ficatul, insă acestea sunt sarace în această vitamină în comparație cu untura.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: