duminică, aprilie 2, 2023

Un studiu publicat săptămâna trecută a scos la iveală că zahărul este la fel de nociv ca fumatul.

Agenţia Naţiunilor Unite susţine că există dovezi copleşitoare că zahărul poate avea legătură cu obezitatea, diabetul şi bolile cardiovasculare.

Există însă și alternative sănătoase și cu puține calorii cu care puteți înlocui zahărul:

1. Stevia

Stevia rebaudiană, o plantă de origine sud-americană, cu zero calorii și o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât al zahărului. Iar pe deasupra, studiile au arătat că are și proprietățile curative: controlează diabetul și depresia, reduce poftei de dulce, diminuează dorinţei de a fuma şi de a consuma alcool, ameliorează gingivitele şi acneea. Deși nu este 100% naturală, din cauza procesului de extracție, stevia pare să fie cel mai sigur îndulcitor. A fost aprobat în 2011 în Uniunea Europeană, iar în țara noastră se găseşte, printre altele, sub formă de picături de pus în cafea, de exemplu, la Plafar, dar şi în compoziţia bomboanelor. Preţurile variază între 11 lei pentru o sticluţă de 50 ml de extract lichid de stevia, la aproape 60 de lei pentru 100 de pliculeţe de pudră de stevia.

Te-ar mai interesa: Dacă suferi de această boală, NU AI VOIE sub nici ...

2. Mierea de albine

În afara puterii ei de îndulcire, mierea are si proprietati antiseptice si antioxidante, este bogată in vitamine, mai ales din complexul B si minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.

Specialiştii în apicultură recomandă însă părinţilor să nu dea copiilor sub un an miere, fiindcă există riscul să le afecteze sănătatea.

3 Siropul de arțar

Pe langa aroma deosebită şi calităţile de îndulcitor natural, siropul de arţar este şi o sursă excelentă de mangan şi  zinc, elemente benefice organismului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private