duminică, februarie 5, 2023

Urina este secreția lichidă care apare după ce rinichii filtrează deșeurile și excesul de apă din sânge, așa cum a explicat Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite.

De asemenea, culoarea normală a urinei variază în funcție de cantitatea de apă pe care o persoană o consumă zilnic.

De asemenea, pigmenții și alți compuși din anumite alimente și medicamente pot schimba culoarea urinei. Cu toate acestea, o culoare neobișnuită poate fi un semn de avertizare al unei boli.

Te-ar mai interesa: De ce recomandă nutriționiștii zeama de varză mura...

Din acest motiv, o analiză de urină este un test care se face adesea pentru a verifica dacă există o infecție a tractului urinar, probleme cu rinichii sau diabet, potrivit sursei.

Respectiva analiză de urină constă în verificarea:

 • Culoarea.
 • Fundaluri alimentare – Vedere de sus a unei mese rustice din lemn plină cu diferite tipuri de alimente.
 • Aspectul (dacă este senin sau tulbure).
 • Mirosul.
 • Nivelul de aciditate (pH).
 • Dacă există substanțe care în mod normal nu ar fi în urină, cum ar fi sângele, excesul de proteine, glucoză, cetone și bilirubina.
 • Dacă există celule, cristale , etc.
 • Dacă aveți bacterii sau alți germeni.


Culorile urinei

Culoarea normală a urinei este galben pai, dar dacă este tulbure, închisă sau de culoarea sângelui, poate fi anormală.

Din acest motiv, Clinica Mayo a explicat culorile anormale ale urinei:

 • Urina roșie sau roz: Această culoare, deși poate fi alarmantă, nu este neapărat gravă și se poate datora sângelui, unor factori precum infecții urinare, mărirea prostatei, tumori canceroase și necanceroase, chisturi la rinichi, alergări pe distanțe lungi și rinichi sau pietre la vezica urinara. Poate fi cauzată și de consumul unor alimente precum sfecla, murele și rubarba. La fel, culoarea roșie sau roz poate fi generată de antibioticele care sunt utilizate frecvent în tratarea tuberculozei sau de un medicament care ameliorează disconfortul la nivelul tractului urinar sau de laxative.
 • Urina portocalie: Această culoare poate fi cauzată de medicamente antiinflamatoare, unele laxative și anumite medicamente pentru chimioterapie. De asemenea, în unele cazuri, urina de culoare portocalie poate indica o problemă cu ficatul sau căile biliare, mai ales dacă există și scaun de culoare deschisă. De asemenea, deshidratarea, care poate face ca urina să devină concentrată și mult mai intensă la culoare, poate determina urina să devină portocalie.
 • Urina de culoare albastră sau verde: această culoare poate fi generată de unii coloranți alimentari de culoare strălucitoare. Ar putea fi, de asemenea, din diverse medicamente, cum ar fi amitriptilina, indometacina și propofolul, sau dintr-o afecțiune precum hipercalcemia benigna ereditară, care este o tulburare moștenită rară, numită uneori „sindromul scutecului albastru”, deoarece copiii cu această tulburare au urina de culoare albastră.
 • Urina maro inchis sau maronie: Aceasta culoare poate fi cauzata de consumul de cantitati mari de fasole, rubarba sau aloe. În plus, se poate datora unor medicamente precum clorochina și primachina, antibioticele metronidazol și nitrofurantoină, laxative care conțin cascara sau senna și relaxantul muscular metocarbamol. Se poate datora și unor afecțiuni ale ficatului și rinichilor și unor infecții urinare. Poate fi, de asemenea, din cauza exercițiilor extreme, deoarece leziunile musculare cauzate de exercițiile extreme pot duce la afectarea rinichilor.
 • Urina tulbure sau tulbure: Aceasta poate fi de la infecții ale tractului urinar și pietre la rinichi care pot provoca urina tulbure sau tulbure.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private