duminică, decembrie 4, 2022

Când spui pietre la rinichi, spui durere. Dintre toate semnele de pietre la rinichi, tipul special de durere insuportabilă pe care îl pot provoca este de obicei cel mai clar.

Așadar, este o idee bună să vă familiarizați cu exact modul în care se prezintă această durere, precum și cu câteva alte simptome de pietre la rinichi pe care le puteți experimenta.

Ce este o piatră la rinichi?

„Pietrele la rinichi sunt depozite mici și dure de săruri minerale și acide care se formează pe suprafața interioară a rinichilor”, spune Roger Sur, M.D., director al Centrului Comprehensive Kidney Stone din UC San Diego Health, pentru SELF.

Te-ar mai interesa: Crește numarul celui mai agresiv val de infectii r...

După cum indică și numele, pietrele la rinichi arată ca niște pietricele mici, care pot varia în culoare (de obicei galbenă sau maro), textură (netedă sau zimțată) și dimensiune (de la un grăunte de nisip la un bob de mazăre – flux major); în scenarii rare de coșmar, pot ajunge chiar și la dimensiunea unei mingi de golf.

Pietrele la rinichi sunt formate din minerale care se găsesc în mod normal în urină, cum ar fi calciul, oxalatul și fosforul, care nu cauzează probleme la niveluri scăzute. Pe măsură ce aceste minerale încep să se acumuleze și să se cristalizeze, ele pot începe să se lipească între ele – adesea când urina devine mai concentrată, ceea ce se poate întâmpla din cauza unor lucruri precum deshidratarea.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din vinetele congelate. Nu mai c...

Este absolut posibil să aveți o piatră la rinichi și nici măcar să nu știți. De fapt, acesta este adesea cazul pietrelor la rinichi mici, care pot trece nedetectate din organism, spune dr. Sur.

Dacă aveți oricare dintre aceste semne de pietre la rinichi, veți dori să vedeți cât mai curând un medic pentru a vă ajuta să vă dați seama cu ce aveți de-a face și cum să obțineți ajutor.

Te-ar mai interesa: Mihaela Rădulescu dezvăluiri fără perdea despre vi...

Simptomele pietrelor la rinichi: 1. Durere ascuțită în lateral și sub coaste

Durerea începe, de obicei, când piatra se disloca din rinichi și intră în ureter, tubul mic dintre rinichi și vezică urinară. Dacă piatra este suficient de mare pentru a bloca ureterul, poate cauza urina să curgă înapoi în rinichi, provocând umflături și o cantitate imensă de durere la locul rinichiului afectat.

„Durerea va fi ascuțită, severă și adesea cu debut brusc”, spune James Simon, medic nefrolog la Cleveland Clinic, pentru SELF.

Te-ar mai interesa: „Chirurgia nu vindecă cancerul”. Se poate supravie...

Se simte în mod clasic în zona flancului – în partea inferioară a cutiei toracice în lateral și spate.

În general, „cu cât piatra este mai mare, cu atât este mai greu de trecut, cu atât este mai dureroasă”, spune dr. Simon. „Dar chiar și pietrele mici pot răni.”

Dacă durerea este atât de puternică încât nu poți să stai nemișcat sau să te simți confortabil, acesta este un semn că trebuie să apelezi la îngrijiri de urgență.

Te-ar mai interesa: Leacul pentru regenerarea celulelor hepatice. Lidi...

2. Durerea care vine și pleacă

De asemenea, nu este neobișnuit ca durerea să vină în valuri sau să fluctueze în intensitate, potrivit Clinicii Mayo.

„Poate să vină și să plece, devenind puțin mai rău și puțin mai bine, pe măsură ce mușchii din ureter încearcă să împingă piatra înainte”, explică dr. Simon.

Acest lucru te-ar putea face să crezi sau să speri că tocmai ai experimentat o durere întâmplătoare, doar pentru ca durerea să revină și să confirme că ceva potențial grav se întâmplă.

Simptomele pietrelor la rinichi: 3. Dureri de stomac sau inghinal

Durerea din jurul rinichilor poate radia în jos în zona abdominală sau inghinală, spune dr. Simon. Acest lucru se datorează faptului că durerea poate schimba locațiile pe măsură ce se deplasează în jos pe tractul urinar, conform Clinicii Mayo.

Poate fi confuz pentru durerea dumneavoastră să fie în mișcare, dar acesta nu este un simptom neobișnuit de pietre la rinichi.

4. Greață și vărsături

„Unii oameni au dureri atât de puternice încât încep să verse”, spune Simon. Indiferent de ce alte semne de pietre la rinichi ai de-a face, acesta este un semnal clar că ceva foarte grav se întâmplă în corpul tău. 

Simptomele pietrelor la rinichi: 5. Febră și frisoane

Acest lucru indică că este posibil să aveți și o infecție, conform Clinicii Mayo. Unele pietre se pot forma ca urmare a unei infecții ale tractului urinar, notează Clinica Mayo. Când o infecție s-a răspândit la rinichi (partea superioară a tractului urinar), febra este un simptom comun.

Simptomele pietrelor la rinichi: 6. Urină tulbure sau urât mirositoare

Acestea sunt, de asemenea, semne clasice ale unei infecții la rinichi, deci pot apărea și cu pietre la rinichi, în funcție de exact ceea ce se întâmplă.

Simptomele pietrelor la rinichi: 7. Urina roșie, roz sau maro

Acesta este un semn de sânge în urină, datorită faptului că o piatră trece vasele de sânge din țesutul de-a lungul tractului urinar, explică dr. Simon. Dar de multe ori cantitatea de sânge este atât de mică încât ar fi luată doar printr-un test de urină pentru a vă examina urina.

8. Urinați frecvent și/sau urinați doar o cantitate mică la un moment dat

Aceste senzații urinare încep adesea atunci când piatra blochează fluxul de urină sau stă în vezică și o irită. Acest lucru poate crea confuzii în a ști exact cu ce aveți de-a face, deoarece aceste probleme pot fi, de asemenea, semne ale altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi infecțiile urinare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private