marți, octombrie 4, 2022

Încă de la începutul pandemiei, autoritățile au încercat să limiteze efectele negative și răspândirea virusului prin implementarea unor măsuri și restricții anti-COVID. Izolarea pare să aibă cel mai mare impact asupra tinerilor, iar specialiștii atrag atenția că astfel de măsuri afectează puternic sănătatea emoțională a copiilor.

Dezvoltarea emoțională a copiilor depinde în mod direct de interacțiunea cu alte persoane, copii și mediul înconjurător. Lipsa de mișcare și socializare din timpul izolării la domiciliu, sau limitarea activităților obișnuite pot afecta grav dezvoltarea copiilor și, de asemenea, aceștia pot manifesta schimbări de comportament și emoții.

Te-ar mai interesa: Ai observat modificări în vorbire și voce? Atenție...

Sănătatea emoțională a copiilor, puternic influențată de pandemia Covid-19

„Am văzut o mulțime de manifestări, de la leșin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur și simplu de la excesul de ecrane. Pentru că trebuie să ne gândim și pe termen mediu: copiii care interacționează numai cu un device digital – și când nu le place ceva schimbă – au alt antrenament emoțional decât când au peer review, când trebuie să convingă alt copil. Deci pur și simplu le facem rău copiilor noștri expunându-i unui mediu steril de conflicte, de emoții pozitive, de tot ce se întâmplă în mod normal la școală sau la grădiniță”, explică Mihai Craiu, medic pediatru, potrivit Digi24.

Te-ar mai interesa: De ce unii oameni se supără din nimicuri? Arsenie ...

„Această lipsă de mișcare și de interacțiune, toată această gimnastică emoțională pe care trebuie s-o avem când ne întâlnim cu mai mulți, pe care trebuie să-i convingem de ceva – să ne dea jucăriile lor, sau lucrurile lor, sau să facem ceva împreună – a dus la o aplatizare a rezonanței afective și au venit toate emoțiile negative, fie ale părinților care lucrau de acasă și le spuneau taci din gură, stai cuminte, n-am timp de tine acum, toate aceste chestii, chiar dacă nu au fost spuse… lipsa zâmbetului părintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil și nu e bine”, adaugă medicul.

Te-ar mai interesa: VIDEO șocant! Pieton, lovit de ambulanță. ”Intră c...

Problemele de sănătate au o cauză emoțională

„O serie întreagă de suferințe care nu au niciun substrat la analize – și am făcut electrocardiograme, măsurători de tensiune și glicemii – și nu au nicio boală a corpului, dedesubt. Este numai o traumă emoțională și ceea ce este mai trist este că adolescenții – cel puțin cei care au în față examene și momente dificile – aceștia au dezvoltat într-o proporție îngrijorătoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale. Chiar trebuie să ne gândim că lipsa unor interacțiuni normale, omenești, are un decont”, afirmă medicul Mihai Craiu.

Te-ar mai interesa: Medic neurolog: Lecitina nu are efect. Iată ce tru...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private