duminică, iulie 3, 2022

Pandemia a afectat, la nivel mondial, un număr însemnat de oameni. Multe persoane au rămas cu afecțiuni grave post-COVID, fizice, însă pandemia a afectat, de asemenea, mintea oamenilor. Tinerii și copiii au fost cei mai afectați din punct de vedere emoțional, susțin specialiștii.

Părinții au observat probleme de comportament și probleme emoționale în rândul copiilor. Schimbările pot strica relația părinte-copil, relațiile cu amicii și, de asemenea, sănătatea mintală a tinerilor.

Te-ar mai interesa: Colesterolul marit: Cresterea se poate preveni?...

Cu atât mai mult, foarte mulți copii au simțit teama de a se infecta, deoarece acest lucru însemna că o pot transmite părinților și bunicilor, care sunt mult mai vulnerabili.

Izolarea socială, teama, anxietatea și schimbările neașteptate au determinat dezvoltarea unor probleme emoționale profunde.

Cum a afectat pandemia copiii și tinerii?

„Cuvinte-cheie pe care le auzim de la ei sunt: mă simt mai nefericit, nu mai pot să fac ce făceam înainte, nu mă mai văd cu prietenii mei, nu ne-am mai văzut decât online, mi-am găsit refugiul în online” susține Ema Andrei, medic, potrivit Digi 24.

„Faptul că au stat acasă atât de mult timp la început, câteva luni, când toată lumea a stat acasă, asta i-a făcut să sufere de o singurătate la care nu i-au găsit sens. Mai apoi, pe toată perioada aceasta, de la început, au avut mai multe tipuri de spaime. Cele legate de boală, cele legate de moarte, cele legate de existența unui virus complet nou și despre care, practic, nu știam nici noi mare lucru”, explică Roxana Maier, psihoterapeut.

Te-ar mai interesa: Riscul unei DIETE nesănătoase. Poate duce la moart...

Asociaţia „Salvaţi Copiii” a făcut un studiu pentru a vedea cât de adânci sunt cicatricile lăsate de pandemie asupra copiilor, iar concluzia este una dureroasă.

„Unu din trei copii suferea, în mod serios, de probleme de comportament induse, mai ales de anxietate și 50% dintre adolescenți cu probleme serioase de înțelegere chiar cu privire la situația reală până la tentative sau ideații de suicid. Am avut și două cazuri în care au existat tentative. Aceste stări de depresie nu pot fi rezolvate în cadrul familiei. Pentru ele este nevoie de o evaluare serioasă din partea unui psiholog sau psihiatru”, spune George Roman – reprezentant al asociației „Salvați Copiii”.

Te-ar mai interesa: Dr. Mircea Mănuc: „Extragerea polipilor este o şan...

Cum putem ajuta copiii?

„Părinții să fie atenți la copiii lor. Să discute, comunicarea este esențială, să-i asculte și să le transmită mesajul: sunt acolo pentru tine. Adică să nu trecem de la „Nu vorbesc cu tine, am treabă” la „Ce faci? Cum ești” în fiecare minut, să fie acolo prezenți, să le invadezi spațiul personal. Nu. „Sunt aici pentru ține, dacă ai nevoie de ajutor, spune-mi și mergem”. Când vorbim despre adolescenți, important este să vedem cât de mult timp își petrec singuri, dacă apare această retragere socială”, adaugă Ema Andrei, medic.

Te-ar mai interesa: ”Demonii” care ne OTRĂVESC creierul. Vlad Ciurea :...

De asemenea, specialiștii susțin că tinerii pot fi ajutați, de asemenea, de un psiholog. Este foarte important ca aceștia să își poată exterioriza problemele și trăirile, iar un specialist știe foarte bine cum să îi ajute cât mai mult.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private