Sari la conținut

Cum a descoperit Ana Maria că avea o tumoră cerebrală gigant de 10 centimetri. „Aveam dureri de cap asociate cu tulburările de vedere”

boala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic, despre boala cu care s-a confruntat timp de 10 ani

Ce trebuie să știm când durerile de cap sunt însoțite de tulburări de vedere!

Simptomatologie redusă: Dureri de cap însoțite de tulburări de vedere și amorțeli. La 40 de ani, Ana Maria, mamă a doi copii, a fost la un pas de deces, însă medicii au reușit imposibilul.

Femeia a trecut printr-o operație foarte grea, după ce medicii i-au descoperit o tumoră gigant de 10 cm. Avea dureri de cap, din când în când amorțeli. Dădea vina pe stres, însă starea ei de sănătatea s-a deteriorat constant și în cele din urmă a fost dusă de urgență la spital. Investigațiile făcute au scos la iveală faptul că avea o tumoră cerebrală gigant de 10 centimetri. Potrivit mediculi Nicolae Olbu, tumoră ocupa aproape jumătate din emisfera cerebrală dreaptă.

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au decis să intervină imediat și au intrat cu pacienta în sala de operații.

„A fost la medicul oftalmolog şi a schimbat ochelarii din cauza durerilor de cap asociate cu tulburările de vedere şi, de asemenea, avea o pareză a nervului trei.

Nu mai putea închide pleoapa corespunzător. S-a adresat clinicii noastre, unde a fost supusă unei investigaţii imagistice şi surpriza a fost descoperirea unei tumori imense, cu un diametru de aproximativ 10 cm, care s-a dovedit a fi, cel puţin pe imagistica efectuată la noi, o tumoare benignă, un meningiom de gradul unu.

S-a realizat o embolizare preoperatorie prin intermediul unei tehnici endovasculare, adică s-au închis vasele de sânge care hrăneau acea tumoră, în scopul de a efectua intervenţia chirurgicală în siguranţă, atât pentru pacient în primul rând, cât şi pentru confortul echipei operatorii, deoarece se ştie că aceste tumori pot fi foarte bine vascularizate şi pot provoca sângerări abundente în timpul intervenţiei chirurgicale.

Dificultatea a constat în faptul că această tumoră ocupa aproape jumătate din emisfera cerebrală dreaptă. Am analizat în detaliu dacă să scoatem tumora într-o singură intervenţie sau să o îndepărtăm parţial într-un al doilea timp operatoriu, realizând a doua operaţie”, a explicat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul unității sanitare ieșene, pe Facebook.

O operație dificilă

Tumora avea dimensiuni foarte mari, iar din această cauză exista riscul ca plasticitatea creierului să fie afectată. Riscul major era ca o îndepărtare bruscă a tumorii să nu permit creierului să-și revină după operație, în condițiile în care formațiunea se dezvoltase pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.

„Creierul şi-a revenit la volumul său normal”

„Analizând inclusiv vascularizaţia tumorii pe baza studiilor angiografice efectuate, s-a putut realiza embolizarea vaselor de sânge, asigurându-se un confort intraoperatoriu foarte bun, iar tumora a fost îndepărtată într-o singură intervenţie chirurgicală. Plasticitatea creierului s-a recuperat, iar afectarea a fost minimă.

Creierul şi-a revenit la volumul său normal. Pacienta se simte foarte bine în prezent. A realizat că tulburarea de vedere era cauzată de tumoră, deoarece aceasta apăsa asupra centrilor responsabili de vedere, în special asupra lobului occipital. S-a realizat o rezecţie totală a acestei tumori. Urmează să fie supravegheată prin investigaţii imagistice, iar în cazul în care recidivează se va opta pentru o radiochirurgie de tip Gamma Knife”, a menționat dr. Eva.

Cazul a fost unul extrem de complicat. Pacienta acuza doar un deficit de vedere, care poate fi atribuit şi altor cauze decât cele cerebrale, sau o pareză a nervului oculomotor.

„Această situaţie ne-a pus într-o anumită dificultate deoarece aveam în faţă o pacientă tânără, fără deficite neurologice majore. După intervenţia chirurgicală, indiferent de tipul acesteia era absolut necesar ca pacienta să nu prezinte niciun deficit. Lucrul acesta s-a şi întâmplat, datorită echipei multidisciplinare de profesionişti care au analizat cu atenţie cazul şi au reuşit să asigure pacientului un act medical fără complicaţii, asigurându-i astfel o calitate cât mai bună a vieţii”, a mai spus managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

Când simțea că i se făcea rău, Ana Maria spune că lua apă cu zahăr, iar starea ei se ameliora. Într-un final, când durerile erau insuportabile, ea a cerut ajutorul medicilor.

„Au zis că dacă mai stăteam două ore paralizam. Am fost la un pas… am avut un mare noroc. Le mulțumesc foarte frumos, să trăiască, să fie fericiți! Mi-au salvat viața. Sunt foarte fericită. Abia acum am văzut eu ce înseamnă viața. Eu amorțean, dar am spus că sunt de la inimă. Amorțelile le am de mult, dar luam un pic de apă cu zahăr și îmi trecea. Am sunat la salvare și a venit și m-au luat, am și vomitat. Eu am zis că nu am să fiu niciodată bolnavă în viață. Nu m-am așteptat. Mă simt foarte bine!”, a declarat Ana Maria.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel