Sari la conținut

Cum a încheiat Europa un acord privind vaccinul Pfizer prin mesaje text? Este afacerea secolului! Este implicată și Codruța Koveși

Proces cu Pfizer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Proces cu Pfizer

Sursa scandalului este un articol de investigație publicat de revista New York Times pe data de 28 aprilie 2021,  sub titlul „Cum a finalizat Europa o înțelegerea pentru vaccinul Pfizer prin SMS şi apeluri telefonice?”.  În cadrul articolului, potrivit surselor citate,  Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe şi personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.

„Si, cum au vorbit, două lucruri au devenit clare: Pfizer ar putea avea mai multe doze pe care le-ar putea oferi Uniunii – mult mai multe. Iar Uniunea Europeana ar fi încantat să le aibă”, se arată în articol.

Educația medicală a lui Von der Leyen, precum și profesia soțului ei par să fi fost de mare ajutor în negocieri. Ursula von der Leyen este doctor în medicină și are un master în „Sănătate publică”, iar soțul ei, Heiko von der Leyen, este directorul medical al companiei biofarmaceutice din SUA, Orgenesis Inc., specializată în dezvoltarea de terapii celulare și genetice.

Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului European, din 30 mai 2001, prevede că fiecare cetățean al UE are „acces maxim și simplificat” la toate documentele aflate în posesia Comisiei, a Parlamentului UE și a Consiliului ţărilor membre.

După cum relatează Spiegel.de, gestionarea efectivă a documentelor de către Comisia Europeană este însă în puternic contrast cu regulile de transparență auto-impuse:

„Comisia șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată”. În concluzie, „este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele”.

Un jurnalist de la Netzpolitik.org a vrut sa afle detalii despre acestă super afacere, iar în aprilie, pe baza Regulamentului nr. 1049/2001, a cerut Comisiei Europene să dezvăluie toate comunicările dintre Bourla și von der Leyen.

Potrivit informatiilor de pe asktheeu.org, „cererea a fost refuzată de Secretariatul General al Comisiei Europene”.

Comisia ar fi precizat însă că nu se află în posesia corespondenței. SMS-urile și alte mesaje scurte sunt „prin natura lor, de scurtă durată și, în principiu, nu conțin informații importante despre politica, activitățile sau deciziile Comisiei”, a declarat secretarul general al Comisiei, Ilze Juhansone, potrivit Spiegel.

În acest context, Alianța pentru Unirea Românilor solicită Parchetului European, în special procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, să înceapă investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achizițiile devaccinuri anti-COVID-19.

„Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei von der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

„Instituțiile europene sunt primele chemate să dea exemplu de transparență și de intransigență cu privire la cheltuirea banilor publici. Îi cer dnei Kovesi să se implice personal din funcția de procuror șef pentru a face lumină în acest caz”, a adăugat acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel