marți, aprilie 13, 2021

Cum a supraviețuit cancerului de două ori. Helen Ziatyk, o americancă de 79 de ani a povestit cum a reușit să scape de cancer de două ori. Au trecut 31 de ani de când boala e în remisie și acum a povestit

pentru site-ul medicalnews.ro ce a ajutat-o în lupta cu boala. 

”Helen, îmi pare rău să-ți spun dar ai cancer ovarian în stadiul 4,” sunt cuvintele rostite de medicul ei, în urmă cu 31 de ani. Helen avea atunci 48 de ani și era a doua oară când se lupta cu această boală cruntă, după ce trecuse deja printr-o mastectomie radicală (operație de extirpare a sânilor din cauza cancerului mamar) la 32 de ani.

A doua oară când a fost descoperită cu cancer, ovarian de data aceasta, a ajuns la medic cu simptome de oboseală și balonare care se accentua după masă și se asocia cu presiune în abdomenul inferior.

Inițial, medicul a diagnosticat-o cu gastrită însă după doi ani simptomele s-au agravat, în plus, abdomenul său a început să crească în dimensiuni, iar presiunea pe care o simțea devenise insuportabilă. Atunci s-a decis să meargă din nou la medic și în urma unei testări computer tomograf a descoperit că avea cancer ovarian.

Intervenția chirurgicală a ajutat-o să scape de 90% din tumora canceroasă și a continuat tratamentul cu chimioterapie. ”Tratamentele pentru cancer, în 1980, erau mult mai dure decât cele de astăzi. După câteva runde de chimioterapie, oncologul meu a decis să oprească tratamentul

cu o lună mai devreme decât era programat pentru că a observat că mi-a făcut mai mult rău decât bine,” a povestit Helen.

Cum a supraviețuit cancerului

Femeia își amintește că era atât de obosită încât se gândea că nu o să reușească să învingă boala. Însă încurajările fiicei ei au determinat-o să-și strângă ultimele puteri și să lupte în continuare.

”Operația și chimioterapia au jucat un rol important în planul meu de tratament dar nu am așteptat pasivă să se rezolve lucrurile. Am mers la biserică în fiecare zi și m-am rugat pentru iertare și putere și să scap de furie și resentimente.

Am băut sucuri de morcov la care adăugam uneori și usturoi sau măr. Am băut atât de mult suc de morcovi încât pielea mea a devenit portocalie la culoare. Cred că sucul de morocovi mi-a oferit nutrienții și energia necesare ca să reușesc să mă pun pe picioare,” a completat Helen.

Cea mai grea perioadă de recuperare a fost primul an, spune Helen care menționează că a ajutat-o foarte mult faptul că s-a concentrat pe vindecarea ei, a încercat să ia pauze de la lucru de câte ori avea nevoie, a început să fie recunoscătoare pentru toate lucrurile bune din viața ei și a avut credința că totul

va fi bine.

 

Ultimele stiri

Parteneri